Početna » Vodič za jednostavnu pripremu hrane u rerni

Vodič za jednostavnu pripremu hrane u rerni

od strane bukovac

Shvatili ste da je došao trenutak da kuhinju unapredite, jer već godinama ili čak decenijama koristite sada već zastarele uređaje. Sastavni deo svake savremene kuhinje je najčešće ugradna rerna, jer zauzima malo prostora i nudi veliki broj funkcija koje će vam znatno olakšati pripremu hrane. Međutim, neretko se dešava da su korisnici ovih uređaja zbunjeni oznakama na njima, pa ne koriste sve dostupne opcije. Zato vam predstavljamo vodič koji će sve oznake učiniti smislenim, a pripremu hrane mnogo jednostavnijom.

Istina, uz svaku kupovinu novog uređaja dobija se i uputstvo, ali mnogi zaborave na njega i često ga zature negde u svom domu, pa ne mogu da ga pronađu. Upravo zato će vam ovaj koncizni vodič pomoći. Dakle, jednostavne ikonice, odnosno simboli na upravljačkoj ploči vaše rerne su prečice do funkcija za pripremu hrane. Zato ne treba da brinete – rukovanje kućnim uređajem nije teško savladati.

Konvencionalna rerna

Ikonica za konvencionalno, odnosno standardno zagrevanje rerne su dve paralelne crtice, jedna je na vrhu, a druga na dnu. Često su smeštene unutar kvadrata, kao što je to slučaj sa inovativnom Gorenje rernom. Pitate se zašto baš dve crtice? Ove dve horizontalne linije zapravo predstavljaju dva grejača, pa je samim tim najbolje koristiti ovu opciju za pripremu glavnih jela, jer se toplota raspoređuje prirodnom konvekcijom. Dakle, ako pečete meso ili kolač, ovo je funkcija koju bi trebalo da koristite.

banner

Samo jedna crta?

Ukoliko na rerni vidite oznaku na kojoj je samo donja crta, znajte da to znači da će na taj način aktivirati samo donji grejač. Reč je o opciji koja se najčešće koristi za pečenje jela koja zahtevaju hrskavu podlogu, kao što je to slučaj, recimo, sa picom. Pored toga, ova funkcija je odlična za zagrevanje posude za pečenje, ali i za sočne deserte. Takođe, na ovaj način ćete moći da pečete i hleb na srednjoj polici, a na temperaturi od 180 stepeni celzijusa biće spreman za pola sata.

VIDEO:

Da li ste znali?

Još jedna stvar – jeste li znali da se funkcije pečenja razlikuju za oko 20 stepeni celzijusa? Dakle, 180 stepeni u statičkoj rerni je ekvivalentno 160 u ventiliranoj. Ovo je nešto što treba da imate na umu kada pokušavate da sledite recepte.

Ventilatorska rerna

Jedan od prvih simbola na koji ćete naići na gotovo svakoj pećnici je funkcija ventilatora – obično je na ikonici prikazan upravo ventilator. Ova opcija brže zagreva ukusnu hranu koju pečete u rerni, a na taj način smanjuje se vreme pripreme jela i potrošnja energije. Ventilator se koristi često u kombinaciji sa jednim ili više grejača. Korišćenjem ove funkcije odlično je za pripremu više jela istovremeno.

Na primer, ako u Gorenje ugradnu rernu BPSAX6747A08BG, na gornji nivo stavite keks, na srednji kapkejks, a na donji mafine, dobićete tri deserta jednim pečenjem. Isto važi i za slana jela – meso možete peći na vrhu, krompir ili lazanje na dnu, a povrće ili ribu na sredini. Mala tajna velikih majstora, koju ćemo vam sad otkrite, jeste da se ova funkcija preporučuje posebno onima koji vole srednje ili slabo pečeno meso, jer će zahvaljujući ventilatoru biti mekano spolja, a sočno iznutra.

VIDEO:

Roštilj opcija

Verovatno jedna od najvećih misterija s kojom se ljudi susreću kada prvi put pogledaju oznake rerne je cik-cak linija. Šta ona zapravo predstavlja? Cik-cak linija označava funkciju pečenja kao na roštilju. Kao što mnogi od vas znaju, roštilji su izvrsni za hrskavu i zapečenu hranu, kao i za pripremu tosta ili tostiranih sendviča, topljenje sira na lazanjama i pripremu ukusnog odreska.

Ako postoji ikonica s cik-cak linijom na vrhu kvadrata s ikonom ventilatora ispod, ona predstavlja ventilator s roštiljem. To znači da se samo središte rerne zagreva tako da funkcioniše kao roštilj, dok ventilator raspoređuje toplotu na ostale nivoe. Roštilj se uključuje i isključuje kako bi održao postavljenu temperaturu, što ovu metodu čini idealnom za pečenje mesa.

Šta znači pahuljica?

Ako vaša rerna ima piktogram koji izgleda kao snežna pahulja iznad kapi vode, to znači da može da odmrzava hranu. Ova funkcija je korisna u slučaju da ste zaboravili da izvadite hranu da se odmrzne preko noći i morate brzo da pripremite obrok.

Odaberi, pritisni i gotovo

Pored navedenih funkcija, pojedine Gorenje rerne imaju i više od 80 programa i recepata za pripremu hrane, koje možete sami da odaberete. Svi parametri – vreme, temperatura, grejači… – se automatski podešavaju. Sve što treba da uradite jeste da odaberete vrstu jela, težinu i pritisnete start, a rerna će uraditi sve ostalo.

Takođe, Gorenje u svojoj ponudi ima i rerne koje se same čiste, takva je ugradna rerna BOP799S51X. A kako? Pirolitička rerna se zagreva na 500 stepeni celzijusa i time se nakupljena prljavština karbonizuje i pretvara u pepeo. Svako ko je imao priliku da koristi ovu funkciju potvrdiće vam da je reč o pravoj čaroliji i da se investicija u ovakvu rernu itekako isplati.

Brend Gorenje već decenijama živi u srcu doma i u svakodnevnom kućnom životu. Svojim uređajima i aparatima svakodnevicu čini lakšom, manje komplikovanom i prijatnijom. Ovaj brend je dokaz da male stvari pružaju velike rezultate: ukusni obrok, prijatan dom, srećnu porodicu.

Više informacija možete pronaći na Gorenje Srbija sajtu, a kupovinu možete da obavite odmah onlajn, uživo u Hisense / Gorenje studijima širom Srbije ili kod prodajnih partnera Gorenje kompanije.

Odaberite za sebe najbolje i uživajte u hrani – prijatno!

Foto: Gorenje

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti