Početna » Otvaranje izložbe ‘Ostrvo ljubavi’ i bogat dnevni strip program na 9. Nova Festivalu

Otvaranje izložbe ‘Ostrvo ljubavi’ i bogat dnevni strip program na 9. Nova Festivalu

od strane bukovac

U okviru 9. Nova Festivala posvećenog savremenom stripu, u subotu, 14. oktobra od 14 do 19 časova u Galeriji Bate Mihailovića (Žarka Zrenjanina 1) u Pančevu, biće otvorene četiri izložbe, uz promociju strip antologije „Kod kuće“, mini sajam strip izdavača i matine strip-žurku.

Program počinje otvaranjem internacionalne izložbe stripa i ilustracije „Ostrvo ljubavi“, u okviru koje će svoje radove izložiti više od 50 strip autora/ki i ilustratora/ki iz čitavog sveta, po pozivu festivalskih selektora Jane Adamović (Yana) i Saše Rakezića (Aleksandar Zograf). Među autorima čiji su radovi zastupljeni na ovoj izložbi, nalaze se Igor Kordej, Eva Hilhorst, Alize De Pen, Leopold Pridon, Mirjana Mišlov i Tjeri Gitar, Harukiči, i mnogi drugi.

Ova izložba inspirisana je životom, i radom  Nadežde Petrović, srpske slikarke i aktivistkinje čija se 150. godišnjica rođenja obeležava ove godine u okviru UNESCO kalendara važnih jubileja u kulturi i umetnosti. Naziv ovogodišnjeg izdanja ujedno je i naziv jedne od poznatih Nadeždinih slika (ulje na platnu, 1907-8. godina).

Publika će biti u prilici da pogleda i radove strip autora/ki nastale u okviru izložbe „Kod kuće“, strip kolektiva Stripotetke. Ova izložba predstaviće radove iz istoimene antologije stripova koju izdaje Besna Kobila, čija će promocija biti održana u 16 časova. Izložba i antologija bave se temom rada od kuće i problemima koji nastaju kada se granice između rada od kuće i rada u kući izgube. Kroz ove ilustrovane priče autorke Ana Milojković Omi, Ana Petrović, Biljana Mihajlović, Danica Jevđović, Dragana Radanović, Iva Atoski, Ivana Filipović, Jana Adamović, Jelena Đorđević, Lea Embeli i Selena Danilović su se povezale i pokrenule različite teme kao što su feminizam, rodna ravnopravnost na poslu i u životu, te izazovi prilikom rada u kulturi i u polju stripa. 

banner

Izložba „Rani austrijski strip i ilustracija“ autora Nicolasa Dostala i Ivana Petrovića, nastala u partnerstvu sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, jedan je od prvih iskoraka u pravcu sagledavanja  početaka austrijske strip-produkcije. Na Nova Festivalu po prvi put su objedinjeni radovi crtača srpskog porekla, rođenog u Beču – Josefa Danilowtza (1877–1945), izvorno objavljivani i u Austriji i u Srbiji.

Publika će moći da pogleda i radove nastale u okviru projekta „Present Past“ Goethe Instituta u Beogradu. Cilj ovog projekta je da kroz različite umetničke formate dublje razmotri kulturno-političke odnose susednih država nekadašnje Jugoslavije. Kroz niz umetničkih reakcija na temu sadašnjosti i prošlosti, projekat stvara lančanu reakciju koja nadovezuje i inspiriše umetnike iz regiona. Na Nova Festivalu će biti izloženi stripovi Ane Petrović, Borisa Stanića, Dragane Kuprešanin, kao i zajednički rad Danila Miloševa Wostoka i Zlate Vojnić Kortmiš (Zlata VK).

Prvi put u Pančevu biće organizovan mini-sajam strip izdavača, u okviru kojeg će svoja strip izdanja predstaviti izdavačke kuće Komiko, System Comics, Besna kobila, Darkwood, Makondo, Beli put i Lokomotiva.

Ilija Jakovljević, ostrvo ljubavi

Na otvaranju ovog programa 9. Nova Festivala će biti i specijalni gosti, učesnici programa Ukrštene strip rezidencije Srbije i Francuske – Dragana Radanović, Ilija Jakovljević, Anđela Janković, Leopold Pridon, Madlen Pereira i Boris Stanić, kao i učesnici projekta Remix Comix podržanog od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije – Vuk Palibrk, Lucie Lučanska, Andrej Štular i Lidija Krnjajić.

Tokom ovog programa, u okviru matine strip-žurke, muziku će puštati DJ Aneri / Irena Ljubanović, uz Cocktail party powered by HEINEKEN Srbija.

Autor vizala: 9. Nova Festival

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti