Početna » Počeli Dani italijanskog filma – Cinema Made in Italy

Počeli Dani italijanskog filma – Cinema Made in Italy

od strane bukovac

Projekcijom filma “Beskrajna nedelja” (Una domenica sterminata) autora Alena Paronija u utorak, 24. oktobra u mts Dvorani počeli su Dani italijanskog filma – Cinema Made in Italy.

Dani italijanskog filma se održavaju po prvi put u našoj zemlji u organizaciji Cinecittà, jednog od najvažnijih i najvećih evropskih filmskih arhiva, Italijanskog instituta za kulturu, MegaCom Filma i mts Dvorane uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Stari grad i Ambasade Italije.

Na Danima savremenog italijanskog filma biće prikazana najnovija ostvarenja italijanskog filma, a poseban program manifestacije biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Dana italijanskog filma publici su se obratili Kristina Kasano ispred studija Cinecittà,Alen Paroni,autor filma „Beskrajna nedelja“, Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Igor Stanković, direktor MegaCom Filma, koorganizatora manifestacije.

banner

Kristina Kasano se publici obratila u ime Cinecittà i rekla: „Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde na prvom izdanju Dana italijanskog filma u Beogradu. Naša misija je da promovišemo savremeni italijanski film i u narednim danima moći ćete da pogledate filmove mladih reditelja koji dolaze sa prvim, ili drugim filmom. Nanija Moretija, čiji ćete film Sunce budućnosti gledati na ovoj menifestaciji, verovatno već poznajete. Ovih dana Srbiju će posetiti mladi autori i autorke koji će predstaviti svoje filmove. Večeras ćete gledati film Alena Paronija koji je osvojio dve nagrade na Filmskom festivalu u Veneciji. Imaćete priliku da gledate i film Mimi – Princ tame, Branda de Sike koji je dobio nagradu na festivalu u Lokarnu. Gledaćete film Rekao sam ti autorke Đinevre Elkan koji je prikazan na festivalima u Rimu i Torontu, kao i film rediteljke Lide Patituči Kao ovce među vukovima, koja u svom filmu ima i glumce iz Srbije, između ostalih u ovom filmu igra i Miloš Timotijević. Želim vam da uživate u festivalu i vidimo se i naredne godine“.

Alen Paroni, autor filma Beskrajna nedelja je otvorio festival i naglasio: „Velika mi je čast da sam danas ovde i da se sa mojim prvim filmom otvara ova manifestacija u Srbiji. Beskrajnu nedelju sam snimao kada sam izlazio iz perioda adolescencije i kada sam sve dovodio u pitanje. Ovaj film je tzv. film “vandalizma” i u njemu možemo da gledamo kakav je odnos mladih generacija prema slici, jer mladi danas više komuniciraju kroz slike nego kroz pravi dijalog. Prepustite se naraciji i gledajte slike, a onda će vas film odvesti dalje.“

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu je poželeo dobrodošlicu publici i gostima iz Italije i obratio se rečima: „Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde večeras i što organizujemo prvo izdanje Cinema Made in Italy. Ova manifestacija će nakon Beograda putovati i u Novi Sad i Niš, a nakon toga u Crnu Goru i Severnu Makedoniju. To samo govori o tome koliko nam je ova promocija važna, jer mi u Italiji možemo da se pohvalimo sa velikim klasicima, ali je i savremen italijanski film veoma živ“.

Igor Stanković je povodom početka manifestacije kazao: „Drago mi je da ćete od večeras pa u narednih nekoliko dana uživati u ostvarenjima italijanske kinematografije na jednom od najlepših, po veličini i formatu, filmskih platna u Beogradu. Veliku zahvalnost dugujemo Kristini Kasano i Moniki Moskato iz Cinecittà na čiju inicijativu se ova manifestacija realizuje, uz zahvalnost i svim partnerima manifestacije“.

Filmska smotra Cinema Made in Italy u Beogradu traje do subote, 28. oktobra, dok će publika u Novom Sadu i Nišu najnovija ostvarenja savremenog italijanskog filma moći da pogleda u novembru.

Italijanska Cinecittà je jedan od najvažnijih evropskih filmskih arhiva u kome se nalaze najznačajniji materijali evropske i italijanske kinematografije. Reč je o velikoj audiovizualnoj zbirci Archivio Luce koja se bavi istorijom 20. veka, a UNESCO ju je upisao u registar Memory of the World. Cinecittà upravlja legendarnim studijima Cinecittà, a italijansku kinematografiju promoviše kao član Evropske filmske promocije (EFP).

Program manifestacije nalazi se na sajtu: https://daniitalijanskogfilma.rs/

Autor fotografija: Filip Olćan

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti