Početna » Novosadski umetnici 5. novembra na Kolarcu, a u maju u Karnegi holu

Novosadski umetnici 5. novembra na Kolarcu, a u maju u Karnegi holu

od strane bukovac

Ansambl “Kamerna rezonanca” održaće koncert u nedelju, 5. novembra u 11 časova na Kolarcu, u okviru ciklusa koncerata Beogradske promenade.

Ansambl čine umetnici iz Novog Sada, većinom profesori i saradnici Akademije umetnosti, dr. um. Vesna Aćimović – sopran, dr. um. Julija Bal – klavir, Maja Grujić – klavir i mr. Bogdan Jovanović – violončelo. Sve kompozicije su koncipirane ili adaptirane za ansambl u sastavu sopran, violončelo i klavirski duo, odnosno klavirski trio.

Program “Lepota vocalize” je koncipiran tako da virtuoznost ljudskog glasa bude predstavljena kao ravnopravni činilac prilikom izvođenja u kamernom ansamblu, ublažavajući razlike između vokalno-instrumentalnog i instrumentalnog izvođenja kao takvog.

Na programu su publici poznate vokalize velikih kompozitora između 19 i 21. veka, ovog puta u autorskom aranžmanu dr. um. Julije Bal, čija je doktorska teza na FMU u Beogradu bila usko vezana za oblast klavirskih transkripcija, u kombinaciji sa kompozicijama tri domaća autora, ujedno i kolega na AUNS – minijaturama iz ciklusa “Otisci prošlosti”, instruktivne vežbe za solfeđo adaptirane za umetničko prezentovanje, i kompozicijom “Memento” kompozitorke Livije Jovčić , zatim kompozicijom Julije Bal pod nazivom “Hromatski tango”, kao i vokalizom koju je iza sebe ostavio naš nedavno preminuli kolega kompozitor Svetozar Saša Kovačević.

banner

Ansambl je upravo i zvanično za ovaj projekat nagrađen prestižnom nagradom Ibla fondacije (Italija/SAD) večernjim koncertom u Karnegi holu u Njujorku koji će biti održan u maju 2024. godine. 

Autor fotografija: Bogdan Jovanović

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti