Početna » Predstava ‘Hiljadu i druga noć’ premijerno izvedena na 16. Kondenzu

Predstava ‘Hiljadu i druga noć’ premijerno izvedena na 16. Kondenzu

od strane bukovac

Četvrtog dana 16. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, u utorak 31. oktobra u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, premijerno je izvedena predstava “Hiljadu i druga noć” kolektiva NEUT. Na ovom performans-putovanju, mladi plesni kolektiv NEUT iz Beograda istraživao je forme i sredstva koja su u vezi s temama samog dela, sa različitim fokusima na tekst, ples, muziku, video i veštačku inteligenciju.

Jana Milenković, jedna od članica i članova autorskog tima, u razgovoru s publikom nakon predstave osvrnula se na čet između čoveka i veštačke inteligencije, koji je bio deo i samog izvođenja: „U trenutku kada smo počeli da pišemo projekat, kao deo metodologije u radu uključili smo ChatGPT. Bilo nam je veoma interesantno da iskoristimo tu platformu za tekst, kao savremenog pripovedača, kao što je bila i Šeherezada“.

Kamerni ansambl MONK učestvovao je u događaju izvođenjem transkripicije dela “Šeherezada” Rimskog-Korsakova, originalno pisanog za simfonijski orkestar, čime je nadgrađen princip pripovedanja koji prožima čitav događaj.

Odnosi prostornih i vremenskih konteksta, bili oni u harmoniji ili sukobu, tokom rada isticali su se u prvi plan interesovanja umetnika i odveli u potragu za alternativnim načinima funkcionisanja – unutar društva, male umetničke grupe ili pojedinca samog.

banner

U magacinu je istog dana na programu bila radionica “Koreografije slatkosti-nasilja” Zrinke Užbinec. U dvosatnoj razmeni, Zrinka je predstavila segmente koreografske i feminističke prakse, te teorijskog istraživanja o povezanosti slatkosti i nasilja koje provodi unutar doktorata na Univerzitetu Coventry (Velika Britanija). Temelj istraživanja je koreografija i njena sposobnost razotkrivanja dvosmislenih, nestabilnih i nebinarnih spojeva.

Predstava „Necropolis“ , prvobitno najavljena za sredu 1. novembra, zbog tehničkih razloga će biti odigrana u izmenjenom terminu – u četvrtak 2. novembra, u 17 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju. U ovom delu koreograf i performer Arkadi Zaides iz Brisela istražuje i dovodi u pitanje forenzičke procedure i odsustvo informacija vezanih za raspadajuća tela nepriznatih i neidentifikovanih žrtava – migranata i izbeglica koji su izgubili živote pokušavajući da uđu na teritoriju Evrope. “Necropolis” je zamišljen kao rastuće virtuelno skladište, arhiv, mapa i nevidljivi horizont koji spaja mitologije, istorije, geografije i anatomije onih koji su ušli u nekropolis. Predstava je i njegov doprinos aktivističkim borbama da se pomogne porodicama nastradalih migranata i mapiraju njihovi grobovi širom Evrope, a nastala je u saradnji sa našim Igorom Dobričićem kao autorom teksta.

U četrtak 2. novembra, u 20 časova u Bitef Teatru, na festivalskom repertoaru je i predstava “Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom” Igora Koruge. Polazna želja u kreiranju ove plesne predstave jeste pitanje: na koji način arhiviranje plesne umetnosti može biti umetnička praksa? Autorovo istraživanje ove želje odvija se kroz transgeneracijsku kreativnu razmenu sa šest koreografa/reditelja/plesača/izvođača lokalne nezavisne plesne scene: Nelom Antonović, Anđelijom Todorović, Jelenom Jović, Tatjanom Pajović, Borisom Čakširanom, i Sanjom Krsmanović Tasić.

Festival Kondenz se ove godine održava od 28. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu pod sloganom „Feminističke budućnosti“. Tokom festivala na programu je ukupno osam predstava, uz veliki broj diskusija, predavanja i radionica, grupisanih u program Feministička škola. 

Autor fotografija: Vladimir Opsenica

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti