Početna » Uz ove savete nećete pogrešiti prilikom kupovine zimskih guma

Uz ove savete nećete pogrešiti prilikom kupovine zimskih guma

od strane bukovac

Kod odabira novih guma postoje tri stvari na koje posebno treba obratiti pažnju, a to su: veličina, indikator brzine i indeks opterećenja, odnosno nosivosti. Veoma je važno da izaberete gume koje odgovaraju vašem vozilu kako bi ono zadržalo svoje optimalne performanse, sigurnost, ali i kako biste uštedeli gorivo. Srećom, sve ove informacije veoma je lako pronaći, a nalaze se najčešće na vratima sa vozačeve strane, poklopcu rezervoara za gorivo ili u dokumentaciji vašeg vozila. Naravno, uvek se možete konsultovati sa stručnim licem ili jednostavno istražiti specifikacije proizvođača guma.

Kada razmišljate koju veličinu treba izabrati, iz kompanije Continental kažu da postoje dva jednostavna pravila koja treba da pratite. Prvo, zamenske gume treba da budu iste veličine, indeksa opterećenja i brzine kao što ih preporučuje proizvođač vozila ili guma. Drugo, nove gume nikada ne smeju biti manje veličine ili nosivosti nego što pokazuju originalne specifikacije.

Kompatibilnost gume se određuje prema njenim spoljnim dimenzijama – prečniku, obimu kotrljanja i širini – i označava se standardnim indikatorom veličine gume na bočnoj strani. Indeks opterećenja odnosno nosivost označava maksimalni kapacitet putnika koji guma može da izdrži, dok indeks brzine ukazuje na maksimalnu dozvoljenu brzinu pri punom opterećenju.

Kada ste odabrali pravu veličinu, obratite pažnju na oznake koje ukazuju da je guma prilagođena zimskoj vožnji, savet je kompanije Continental. Na bočnom zidu nalaze se prepoznatljive oznake M+S ili tri planinska vrha sa pahuljom. U slučaju da guma nema ni jedan od ta dva simbola onda ona nije predviđena za vožnju u zimskim uslovima.

banner

M+S simbol

Gume sa M+S simbolom koji označava blato i sneg, imaju posebno dizajnirane šare i gazeći sloj kako bi pokazale bolje performanse u zimskim uslovima od obične gume.  Njihov gazeći sloj je takav da omogućava lakše upravljanje vozilom u hladnim uslovima.

Tri planinska vrha sa pahuljom

Ovaj simbol je strožiji sertifikat zimske gume prema UNECE propisima koji pre svega važe u zemljama Evropske unije, ali i mnogim drugim. Ono što gume sa ovim simbolom razlikuje od onih koje poseduju samo M+S oznaku je to što su njihove performanse objektivno testirane na snegu i u težim zimskim uslovima. Ove gume pružaju visoke performanse u pogledu bezbednosti, kontrole na snegu, ledu i uopšte niskim temperaturama.

Kada ste proverili sve indikatore vreme je da izaberete i model koji je proveren i pouzdan.

U nedavnom ADAC zimskom testu za 2023. godinu, Continental WinterContact TS 870 je ostvario izvanredne rezultate. Ove gume, u veličini 225/45 R 17, su osvojile najviše ocene, dobijajući ocenu “odlično” od strane ADAC-a i ÖAMTC-a, dok su od strane švajcarskog TCS-a bile “visoko preporučljive”. WinterContact TS 870 se istakla zbog svojih izvanrednih performansi na zimskim i vlažnim putevima, uz precizno i sigurno ponašanje na suvim putevima. Takođe, ove gume su ocenjene kao posebno trajne. Slično, WinterContact TS 870 P takođe je postigao odlične rezultate, sa sigurnosnim rezervama pri naglim manevrima i kraćom razdaljinom za kočenje od proseka, posebno na vlažnim putevima. Osim što su oba modela postigla izvanredne ocene u pogledu performansi na putu, takođe su dobile pohvale za njihov ekološki doprinos.

Foto: Continental

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti