Početna » Nestvarni napor: Na neverovatnoj TSP trci kroz Čile takmičari iz Srbije dnevno će trošiti i do osam hiljada kalorija, nekoliko puta više i od najboljih fudbalera sveta tokom utakmice

Nestvarni napor: Na neverovatnoj TSP trci kroz Čile takmičari iz Srbije dnevno će trošiti i do osam hiljada kalorija, nekoliko puta više i od najboljih fudbalera sveta tokom utakmice

od strane bukovac

Najteži izazov sa kojim su se trkači iz Srbije ikad susreli biće TSP trka kroz Čile, u kojoj najveći deo staze prolazi kroz surovu pustinju Atakama. Izazovi su toliko veliki, od ekstremnih temperatura, ogromnih razlika u nadmorskoj visini, neprestanom trčanju tokom 500 kilometara od starta do cilja, do toga da će svako od naših takmičara u proseku da potroši 8.000 kalorija dnevno. To je čak za oko osam puta više nego što prosečno tokom utakmice potroši Lionel Mesi, jedan od najboljih fudbalera sveta, ili oko šest puta više od prosečnog NBA košarkaša tokom utakmice!

Kako kaže Nemanja Maksić, glavni fizioterapeut naše čileanske trkačke ekspedicije, koju čini šestoro članova na samoj stazi, u proseku svako potroši preko 1000 kalorija za jedan sat trčanja. Međutim, zbog specifičnosti izazova koji traje neprekidno 36 časova i neprestanog smenjivanja trkača, jasno je da će potrošnja ukupno biti ogromna, pa je u ovom slučaju od izuzetne važnosti kako održati pravilnu ishranu i hidrataciju, da bi organizam učesnika TSP izazova izdržao sve napore.

„Najbolji izbor namirnica za ovaj tip fizičke aktivnosti su ugljeni hidrati, kao što su testenina, pirinač, banane, kukuruz šećerac, ali energiju ćemo da im obezbeđujemo iz suplemenata kao što su sportska pića, energy gelovi, dekstroza“ ističe Maksić.

Ukoliko se ne nadoknade kalorije koje se konstantno troše, doći će prerano do prevelikog zamora i teško da će trkač uspeti da završi trku.

banner

„Upravo zbog toga je planirano da tokom izmena svi unose kratke užine, a tokom velikih pauza malo teže i obimnije obroke. Ovo će biti moguće jer ćemo imati tri trkača koja trče u određenom trenutku, nakon čega će doći do izmene od dva ili tri sata kada će moći da napune energiju“ navodi Miloš Salaški, jedan od trenera trkača.

Međutim, dobra ishrana nije dovoljna. U surovim uslovima visoke nadmorske visine i temperaturnih razlika, vremena za odmor je vrlo malo, a telo se troši mnogo više nego tokom maratona. Zato će svaki trenutak morati dobro da se iskoristi, počev od činjenice da će trkači da se hrane u kombiju tokom vožnje, ujedno se oporavljajući, a spavanje je u planu tek po završetku cele trke.

„Mislim da će i fizička i mentalna borba biti podjednake. Verujem da smo spremni i da ćemo pomeriti sopstvene granice izdržljivosti. Prva 24 sata će biti ključna, nakon toga verujem da će postati lakše kada pređemo veći deo trke. Naš support tim ima ključnu ulogu, mislimo da smo izabrali dobar tim, da će svako podržavati i uticati pozitivno na druge članove tima, i to je nešto što će učiniti da budemo uspešniji“ objašnjava Biljana Cvijanović, kapiten adidas Runners Belgrade.

Treći važan elemenat su masaže i druge terapije koje će omogućiti da se takmičari što brže oporave nakon svake izmene.

„Bola neće biti jer će oporavak biti na nivou kakav imaju profesionalni sportisti, jer imamo sve neophodno da se to i ostvari. S druge strane, umor je nešto što će se teško izbeći, zbog malo sna, ali iskusni smo sa ovakvim tipom trka pa već znamo šta da očekujemo“ objašnjava Maksić.

Ovaj veliki poduhvat samo što nije počeo, a šest trkača, Biljana Cvijanović, Stefana Cerovina, Aleksa Jovanović, Milko Babić, Marko Vozab i Marko Tomić su uveliko spremni na sve izazove koje on donosi.ana Cerovina, Aleksa Jovanović, Milko Babić, Marko Vozab i Marko Tomić su uveliko spremni na sve izazove koje on donosi.

Autor fotografija: Sandra Planojević Hasci-Jare

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti