Početna » Održano finale Memorijalnog takmičenja ‘Andrija Čikić’

Održano finale Memorijalnog takmičenja ‘Andrija Čikić’

od strane bukovac

Finale Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore “Andrija Čikić” održano je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine kada su proglašeni laureati, kao i dobitnici počasnih i specijalnih nagrada.

U kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković za kompoziciju “Na krilima”. Marko ima 11 godina, dolazi iz Novog Sada, muzikom se bavi od svoje pete godine i komponovanje mu pričinjava veliko zadovoljstvo.

Drugonagrađeni je 10-godišnji David Božić za “Nebeski put”. David svira klavir, član je hora Kolibri, a komponovanje voli jer uživa u stvaranju različitih harmonija.

Treću nagradu je dobio Pavle Tadić, autor kompozicije “San jednog dečaka”. Pavle ima 12 godina, a od pete godine se bavi muzikom.

banner

Dobitnici počasnih nagrada su Bogdan Andrić za “Rapsodiju br. 1 u h-molu”, Jovan Jovanović za “Komad u h-molu” i Andrej Stojanović za “Norvešku sonatu”, dok je specijalna nagrada pripala osmogodišnjem Pavlu Ćoroviću, kao najmlađem učesniku takmičenja, za kompoziciju “Bežanje iz a-mola”.

U kategoriji od 14 do 18 godina, laureat je Mia Janković za kompoziciju “Odlazak”. Mia ima 17 godina, svira klavir, komponovanje joj pruža mogućnost da gradi sopstvenu stvarnost, a posebno je zanima filmska muzika.

Šesnaestogodišnja Mia Lehki je dobitnica druge nagrade za kompoziciju “Sylva”. Mia se, pored sviranja klavira, bavi i pevanjem. Interesuje je primenjena muzika i ne krije da bi u budućnosti volela profesionalno da se bavi komponovanjem.

Dobitnik treće nagrade je Josip Gorjanac za kompoziciju “Remniniscenza”. Josip ima 14 godina, dolazi iz Sombora i komponovanje ga interesuje od malih nogu.

Počasne nagrade su dobili Sara Janevska za kompoziciju “Ahil”, Lana Prica za “Deo sveta” i Peđa Hočevar za “Valcer u cis-molu”, a specijalnu nagradu Lav Vozlić za kompoziciju “Na prstima”.

Prvoplasiranima Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore “Andrija Čikić”, u obe kategorije, uručene su plakete i novčane nagrade u vrednosti od 100.000 dinara, drugoplasirani su dobili diplomu i novčanu nagradu od 50.000 dinara, dok su trećeplasirani dobili diplomu i nagradu od 30.000 dinara.

Plaketa je umetničko delo, rad u bronzi našeg vajara profesora Zdravka Joksimovića.

Odluku o nagradama doneo je tročlani žiri u sastavu: predsednik žirija Aleksandar Peković, direktor Zadužbine Ilije M. Kolarca, Silvana Grujić, muzička urednica Radio-televizije Srbije, i Ana Krstajić, kompozitorka.

Kompozicije koje su se plasirale u finale, izvodili su solistkinja na klaviru Iva Vuković i Mali i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Finalne večeri takmičenja izvedena je i Andrijina kompozicija “Emocije” u aranžmanu kompozitorke Ane Krstajić.

Kolarčeva zadužbina je raspisala poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore “Andrija Čikić” u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju ove godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Na konkurs, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, prijavilo se ukupno 38 mladih kompozitora od kojih je po 10 kandidata iz obe kategorije prošlo u polufinale.

Finalnoj večeri prethodilo je otvaranje izložbe Andrijinih umetničkih u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije “Burgmuller Etude D-dur” 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis.. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.

Foto: Kolarčeva zadužbina (ustupljene fotografije)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti