Početna » Biznis fokus za 2024: Intenzivna digitalna transformacija kao strateški imperativ

Biznis fokus za 2024: Intenzivna digitalna transformacija kao strateški imperativ

od strane bukovac

U najnovijem istraživanju konsultantske kuće Horváth izvršni finansijski direktori osvrnuli su se na ključne izazove digitalne transformacije. Njihovi stavovi potvrđuju da bi dalja digitalna transformacija poslovanja trebalo da bude ključan prioritet tokom 2024, a kao glavne prednosti navode mogućnost kvalitetnijeg i bržeg donošenja poslovnih odluka, kao i bolje finansijsko planiranje.

Digitalna transformacija i tokom 2024. godine ostaće ključan izazov za poslovanje, složilo se više od 150 finansijskih direktora kompanija iz 16 zemalja u istraživanju u kojem su učestvovali CFO-i nekih od najvećih kompanija iz našeg regiona. U istraživanju nezavisne konsultantske kuće Horváth, finansijski direktori podelili su očekivanja za 2024. u vezi sa daljom digitalnom transformacijom i ostvarivanjem poslovnih ciljeva svojih kompanija.

Iako još uvek ne očekuju ekonomski stabilniji period, zanimljivo je kako CFO-i ocenjuju troškove finansiranja, opšti ekonomski rast, inflaciju i ostvarivanje strateških ciljeva kao značajno manje izazove u odnosu na izazove dalje digitalne transformacije kompanija u kojima rade.

Uloga CFO-a jedna je od centralnih tokom digitalne transformacije, budući da upravo oni određuju prioritetne aktivnosti i alociraju potrebne resurse za tako velike korake na nivou kompanije. Više od 80 odsto ispitanika smatra digitalnu transformaciju veoma važnim prioritetom, a prosečno planiraju da čak 23 odsto godišnjeg budžeta odvoje za potrebe digitalne transformacije. Osim pronalaska potrebnih veština i prilagođavanja poslovnih procesa, CFO-i prepoznaju stvaranje neophodne kulture kao jedan od ključnih faktora uspeha kompanija u digitalnom dobu, s čim je trenutno zadovoljno samo 22 odsto ispitanika, izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

banner

Učesnici istraživanja složili su se u zaključku da je digitalna transformacija strateški prioritet, a poseban naglasak za poslovanje tokom 2024. stavili su na adekvatno korišćenje podataka, odnosno data exploitation, upravljanje internet sigurnošću, kao i prilagođavanje poslovnih procesa i veština zaposlenih upravo digitalizaciji. Za kvalitetnu i uspešnu digitalnu transformaciju ispitanici kao prepreke i izazov navode nedovoljno dobar nivo upravljanja procesom uvođenja i sprovođenja same transformacije unutar kompanije, ali i nedostatak veština finansijskog kadra u tom domenu.

Svakako, ispitanici su saglasni u stavu da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove i može da rezultira porastom prihoda od 12 odsto. Uvereni su da će im upravo digitalizacija procesa omogućiti bolje finansijsko planiranje i osigurati brže i kvalitetnije donošenje odluka.

Autor fotografija: Horváth

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti