Početna » Stefano Bolani održao koncert u prepunom Kolarcu uz izvođenje pesme ‘Devojko mala’ na srpskom jeziku

Stefano Bolani održao koncert u prepunom Kolarcu uz izvođenje pesme ‘Devojko mala’ na srpskom jeziku

od strane bukovac

Italijanski džez muzičar, pijanista Stefano Bolani na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine u Beogradu održao je koncert u Srbiji 31. januara 2024. godine u organizaciji Ambasade Italije u Beogradu i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca. Čuveni Bolani izveo je koncert “Piano solo” u vidu kompozicija sa svog poslednjeg albuma „Blooming“.

Koncert je zvanično najavio Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koji je istakao da mu je velika čast što koncert održava jedan od najboljih, najtalentovanijih i najtraženijih italijanskih muzičkih umetnika u svetu. U velikoj sali koncert su pratili Luka Gori, ambasador Republike Italije u Beogradu, upravnik Kolarca Aleksandar Peković i druge ličnosti.

“Hvala vam. Dobro veče i dobrodošli. Ovim je moj srpski gotov”, duhovito je na srpskom rekao Bolani. “Večeras ću vam svirati dela jednog savremenog kompozitora. Taj savremenik sam ja, logično. Mislim da sam vrlo savremen”, izjavio je kompozitor.

Na koncertu u Beogradu, osim svojih kompozicija, umetnik rodom iz Milana, svirao je i čuvenu pesmu “Bella ciao”, hit “Fever”, a pokazao je i svoje pevačko umeće interpretacijom antologijske numere “My Way”, uz veliki aplauz publike.

banner

Posebno je oduševio prepunu salu Kolarca izvođenjem na srpskom pesme “Devojko mala“, što je bio vrhunac ovog koncerta.

Bolani u rodnoj Italiji uživa status mega-zvezde, a nemački radio “BR-Klassik” ga je nedavno nazvao „Umetničkim delom“. Rišar Galijano, džez pijanista Čik Korija, Egbert Žismonti, džez gitarista Pet Metini, njegov mentor Enrike Rava, neki su od velikih imena sa kojima je Bolani saradjivao tokom bogate karijere koja traje više od 30 godina.

2023. osvojio je prestižnu nagradu “David di Donatelo”, koja se smatra italijanskim Oskarom, za muziku – saundtrek iz filma “Epitaf” (Il Pitaffo, 2022) reditelja Frančeska Lagija. Naravno, na klaviru je i odsvirao numere iz tog filmskog ostvarenja.

Takođe, Bolani je veoma svestran kreativac: koautor popularnih radijskih serija, vodio je televizijske emisije sa međunarodno priznatim muzičarima, napisao više knjiga i koproducirao i učestvovao u pozorišnim predstavama. O tome je pomalo govorio na koncertu u Kolarcu, kako voli primenjenu muziku za mali i veliki ekran, kao i za pozornicu. Jedan od najproduktivnijih muzičara za sobom ima oko 50 albuma studijskih, živih i kompilacija, a počeo je da svira klavir sa svega šest godina, dok je na sceni muzicirao prvi put sa 15 godina.

Foto: Italijanski institut za kulturu u Beogradu / Belkisa Abdulović (ustupljene fotografije)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti