Početna » Otvorena izložba Dušice Pejić ‘Konflikt’ u beogradskoj galeriji Štab

Otvorena izložba Dušice Pejić ‘Konflikt’ u beogradskoj galeriji Štab

od strane bukovac

U beogradskoj galeriji Štab, otvorena je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga, nadovezujući se na njena prethodna istraživanja pshiho-motornog kroz igru i sinhronizaciju pokreta i gesta. Tenzija, frekvencija i amplituda zvučno-senzornih talasa, koje je Pejićeva koristila za polazište u dosadašnjim radovima gesturalne apstrakcije, u novim radovima poniru u dublje proučavanje psihe, ispitujući načine na koje nesvesno oblikuje naše iskustvo. Izložba je otvorena uz prisustvo gospođe Antje Günther, prvog sekretara u Ambasadi Švajcarske, kao i drugih uvaženih gostiju.

Kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ukazuje da ovaj internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungijanskog paradoksa kojim umetnica mapira simboličke poruke nesvesnog. Ovaj internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungovih ideja o konfliktu i razrešenju, kao i o aktivnoj imaginaciji.

„Kao što postoji dan i noć, dobro i zlo, život i smrt, tako i svaki deo nas nosi tamu i svetlo, haos i red. Čovek je biće polarnosti. Konflikti su važan deo nas koji nam pružaju priliku za razvoj. Oni nam pomažu da se naša svest pomeri i podigne. Okretanjem poglada unutra, šta vidimo? U svom radu istražujem koliko mogu da zaronim u dubinu svoje psihe, da iz nesvesnog prepoznam i iz njega iznesem ono sto je važno za mene i druge a da se i sama u njemu ne izgubim. Naši, lični konflikti su važni, jer su oni prilika za razvoj, prilika da se razvije naša svest.“, kaže Dušica Pejić.

Izložba će biti otvorena do 25. maja 2024. godine svakoga dana od 10 do 21 časova.

banner

O umetnici:

Dušica Pejić uvršćena je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu posle 2000. godine. Njeni radovi nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama u Cirihu, Beču, Beogradu, i dobitnica je nagrada kao što su Zahvalnica srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu (2018), Priznanja za rad Tesla Art fondacije (2017), Priznanja za doprinos i saradnju Art Fest At Doral u Majamiju, USA (2014), i drugih. Saradnica je na projektima povezivanja različitih umetničkih izraza, kao i vanredna profesorka na master studijama na Institutu za umetničku igru u Beogradu, gde radi na povezivanju vizuelnog i izvođačkog stvaralaštva.

Foto: Galerija Štab (ustupljene fotografije)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti