Početna » Digitalni novembar – Festival posvećen digitalnoj umetnosti u Francuskom institutu Srbije

Digitalni novembar – Festival posvećen digitalnoj umetnosti u Francuskom institutu Srbije

od strane bukovac

U okviru tradicionalnog festivala posvećenog digitalnoj umetnosti koji se na inicijativu Francuskog instituta u Parizu odvija širom sveta, Francuski institut u Srbiji i partneri pripremili su tokom novembra veoma atraktivan izložbeni i VR program.

U Galeriji Francuskog instituta u Srbiji (Knez Mihailova 31) od 7. do 21. novembra (radno vreme: od utorka do petka od 13 do 19 časova i subotom od 10 do 15h) biće održana izložba TRAGOVI: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995 – 2022“. Ova izložbaprati razvoj ulične umetnosti na relaciji Srbije i Francuske i uticaj Francuske i francuskih umetnika na domaću scenu od 1995. do 2022. godine. U virtuelnom prostoru na platformi VR-All-Art je prikazano preko 70 radova nastalih u Srbiji i Francuskoj koji pokazuju relacije ove dve zemlje u oblasti ulične umetnosti.

Pored ove izložbe, publici će biti predstavljena i virtuelna izložba “Loving Street art Belgrade” iz 2020. godine prevedena na francuski, gde se nalazi preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita. Projekat je realizovan uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture Republike Srbije i kompanije VR ALL ART.

banner

Od 22. novembra do 11. decembra takođe u galeriji Francuskog instituta biće održana Izložba video igara”. Francuski institut u Srbiji udružio se sa renomiranom francuskom gejming kompanijom Ubisoft u cilju predstavljanja game art rešenja nastalih u beogradskom studiju. Najatraktivniji dekori iz čuvenih video igara biće predstavljeni posetiocima u velikom formatu.

U okviru izložbe će biti organizovan i VR odeljak za igranje igara, kao i panel sa artistima iz Ubisoft Beograd studija, posvećen umetnosti i razvoju video igara.

U petak, 24. novembra u 18 časova u Grafičkom kolektivu (Dragoslava Jovanovića 11) biće odražano Grand Finale projekta Playing Narratives. Na inicijativu Francuskog i Gete instituta, projekat Playing Narratives koji je već treću godinu za redom organizovan u Srbiji, dolazi do kraja ovogodišnjeg ciklusa. Tridesetak mladih kreativaca su tokom osam meseci posvećeno radili na svojim projektima za razvoj video igara i konačna odluka o pobedničkom timu i najuspešnijem projektu programa Playing Narratives pašće u Grafičkom kolektivu. Međunarodni žiri, sačinjen od gejming stručnjaka, odlučivaće o pobedniku trećeg ciklusu ovog izuzetno uspešnog programa.

Autor vizuala: Francuski institut u Srbiji

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti