Početna » Otvaranje izložbe Aleksandre Stojanović i Natalije Stamenković u Galeriji Art55

Otvaranje izložbe Aleksandre Stojanović i Natalije Stamenković u Galeriji Art55

od strane bukovac

Izložba slika Aleksandre Stojanović i Natalije Stamenković biće otvorena u sredu, 1. marta u 19.00 časova u niškoj Galeriji Art55.

Izložba se može pogledati do 11. marta 2023. godine.

O autorkama izložbe

ALEKSANDRA STOJANOVIĆ

banner

Rođena u Surdulici 1999. godine. Diplomirala na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku slikarstvo. Trenutno je na Master studijama u klasi profesora Bratislava Bašića. Član umetničkog udruženja Diversus Visum – DIV.

NATALIJA STAMENKOVIĆ

Rođena u Nišu 1999. godine. Diplomirani likovni umetnik. 2022. godine završila Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku – Slikarstvo. Trenutno je na Master studijama u klasi profesorke Katarine Đorđević.

Prostori svetlog i tamnog

Kreativni identitet dve mlade umetnice, poetička različitost ili uspostavljanje mogućih relacija u likovnoj umetnosti i stvaralačkom procesu kojem su posvećene, njihova predanost i sazrevanje u istoj klasi na fakultetu, elementi su na osnovu kojih je moguće započeti iščitavanje radova koji čine ovu postavku. Evidentan je njihov dinamičan odnos prema crtežu i u istraživanju linije. On obeležava ne samo aktivnosti na studijama, već je osnov sada već prepoznatljivih autorskih tokova Aleksandre i Natalije. Priroda i okruženje u aktuelnim radovima Natalije Stamenković zasnovani su na percepciji otvorenih vizura, širokih voda i karakterističnih fluidnih planova. Pejzaž koji je baziran na viđenoj ili imaginarnoj sceni, pažljivo je koncipiran. Tokovi koji meandriraju i koji kanalima završavaju u prostranstvu bez granica, otkrivaju statične vode okružene visokim travama. Svojom sceničnošću čitav pejzaž ispunjen je uznemirujućom atmosferom odsustva života. Nada da je duboko u vodi opstala klica života, ipak i dalje postoji. I upravo tako viđena i prikazana priroda, nedvosmisleno ukazuje na potrebu umetnice da se suočava sa vlastitim dilemama i da stalno promišlja. Ona je osnov njenih sveukupnih aktivnosti, često nesiguran prostor traganja sa neizvesnim ishodom. U isto vreme, poetika koja je pred nama otkriva autorku otvorenu za izazove, spremnu na nužnost stalnog kretanja i promena. Predstava stilizovane figure, traganje za njenim karakterom i insistiranje na njenoj pojavnosti, uobličavaju izraz Aleksandre Stojanović. Njen stav o figuri kao elementu, istovremeno se
može prihvatiti kao prilika za razmatranje različitih pristupa u istraživanju struktura i kompozicionih celina. Sveden i čitljiv oblik tela biva transformisan u višestruko uvećanje detalja. Njegovi segmenti tako postaju nove površine građene linijskim tkanjem različitog intenziteta. Ciklus radova iz aktuelne tematske celine zasnovan je na ideji o povezanosti crteža i njihovoj međusobnoj uslovljenosti i komunikativnosti. Njen odnos prema crtanju i liniji kao sredstvu vizuelnog izraza upečatljiv je. On je na diskretan način nagoveštaj emotivnih stanja i unutrašnjih nemira koji je prate. Obostrana namera
za istraživanjem autentične forme, rezultiraće takođe i zajedničkim radom u drugačijem vizuelnom formatu. Audio i video zapis jasno koncipiran i izveden, otkriće potrebu Aleksandre i Natalije da načine iskorak u medij koji u pravoj meri korespondira sa crtežima u izložbenoj postavci. Paralelno praćenje nastajanja dve studije na papiru, na ogoljen i direktan način svedoče o temperamentu umetnica, njihovoj unutrašnjoj dinamici, emocijama protkanim stvaralačkim procesima, dilemama, konačno o njihovim zrelim stavovima.

Slobodan Radojković

Foto: Galerija Art55

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti