Početna » DJ Baldo: “Spremio sam punu torbu neobjavljene muzike!”

DJ Baldo: “Spremio sam punu torbu neobjavljene muzike!”

od strane bukovac

Ekskluziva za premijerni nastup u Srbiji

Just Groove organizacija će u petak, 24. maja, počastiti publiku žurkom u prostoru “Istina mašina”. Dašak Španije u naš grad doneće DJ Baldo iz Barselone, dok će za domaću podršku biti zaduženi Spirko, Mozgabez i Tonic. Baldu će gostovanje u Nišu biti prilika da se po prvi put susretne sa srpskom publikom, a već sledećeg dana nastupiće u Zagrebu.

Iako južnjak, Baldo Gallago već dugi niz godina živi u Kataloniji, gde je sem svog DJ imena u svojstvu rezidenta u kultnom noćnom klubu “Razzmatazz” u Barseloni, na noge postavio i nekoliko izdavačkih kuća, razvijajući tako mnogostruke talente. Pod različitim pseudonima objavljuje i svoju muziku.

Za alijas Baldo sâm kaže da zvuči kao “house inspirisan klasičnim zvukom Detroita i Čikaga – nekad je smiren i sanjiv, ponekad tvrđi i grub”. Alijas BLD opisuje kao “atmosferičan i lud, lepljiv poput gustog dima u mračnoj sobi, premda zadržava iste detroitsko-čikaške korene”. Njegove etikete Physical Education, Curated By Time i BLD Tape Recordings predstavljaju stilove koji ga inspirišu.

banner

I kao DJ ima zacrtan put od kojeg ne odstupa. S obzirom na to da živimo u vremenu kada se sve gleda kroz novac, neobično je i krajnje simpatično što postoji ekipa španskih DJ-eva koji, recimo, uspešno zaobilaze i nastupe na obližnjoj Ibici.

Ibicu vidimo kao odvojenu od španske clubbing scene, uglavnom su tu ugostiteljski turisti i mainstream DJ-evi svakog leta – kaže Baldo, deleći stav španskih DJ-eva o tom super popularnom ostrvu i da bi se trebalo ograditi od svega negativnog što nudi komercijalizacija elektronske scene, jer je teško balansirati između žanrova bez podilaženja publici koja je većinom došla ne zbog konkretne muzike kojeg od DJ-eva, već zbog bilo kakve zabave. – Lično nisam baš za ono što se dešava u tamošnjim velikim klubovima. Međutim, primetio sam neke nove manje klubove koji pozivaju pretežno underground DJ-eve, što je pozitivna promena – objašnjava, dodajući da inače “voli da provodi vreme na ostrvu van sezone kada nije preterana gužva sa žurkama”.

O tome kakvom je zvuku naklonjen govori i njegova diskografija, gde nikako ne treba zaboraviti etikete Gerda Jansona za koje je objavljivao (Running Back, Permanent Vacation i E-Beamz). Sa druge strane, Baldov Subwax Distribution je u svetu biznisa postao doslovno globalna institucija, snabdevajući izdanjima mnoštvo etiketa koje objavljuju samo vinile. Sada je Subwax nezaobilazni dostavljač za nekoliko vodećih izdavačkih kuća na sceni, uključujući Limousine Dream, Butter Side Up, Haŵs Music, Mindhelmet i Slow Life.

Pri pogledu unazad na to kako je izgledao početak scene, kada je retko koji DJ pravio muziku koju pušta u klubu i kada se scena uglavnom delila na one koje interesuje produkcija i rad u studiju i one druge koji su život provodili u jurnjavi između klubova i aerodroma, Baldo kaže da ne treba da se radi ni pod kakvim pritiskom već po osećaju:

Mislim da je važno da umetnici predstave sopstvenu produkciju, jer nekako izgleda kao prirodna progresija, ali to zaista zavisi od umetnika, nije striktno, nema presije, trebalo bi da rade tako samo ako im se to čini u redu. Ovo je isključivo moja perspektiva, pošto sam odrastao u klubovima kasnih 90-ih i ranih 2000-ih, mada po tom pitanju zapravo i nema ispravnog ili pogrešnog stava podvlači Baldo, naglašavajući da su se vremena promenila, te da su ljudi sada otvorenijeg uma i da se “DJ može posmatrati i samo kao selektor, ne mora nužno da bude producent”.Za sebe lično kaže da toliko voli sve različite strane svega što radi da to i ne smatra poslom: – Nastaviću da radim i jedno i drugo, jer volim da se izražavam na oba načina, i da produciram u studiju tokom nedelje i da puštam muziku po klubovima vikendom.

Mada je čuo za neke klubove kakav je Drugstore u Beogradu i u kontaktu je sa nekolicinom umetnika, žali što nije bolje upoznat sa srpskom scenom: – Marko Nastić, Boško Baloš, Janko, Cosmic G i Laars su povezani sa Subwaxom, svakako znam za njih. Takođe, kada sam radio u Subwax/Physical prodavnici, Shoxy je imao običaj da navraća i kupuje ploče na svakih nekoliko nedelja, pa smo ubrzo postali prijatelji. On mi je uvek govorio kako su žurke bile sjajne 90-ih. Rekao je da bi mi se svidelo u Srbiji, tako da sam uzbuđen što konačno dolazim ovog vikenda!

Baldo poručuje da će posetioci dobiti ekskluzivu, jer je spremio punu torbu neobjavljene muzike:

Publika u Nišu će biti među prvima koja će čuti neke od numera u klupskom ambijentu. Pošto mi je ovo prvi put da gostujem u Srbiji, to će i za mene za pultom ali i za one na podijumu biti nezaboravno iskustvo!

Organizatori podsećaju posetioce da svoje ulaznice po pretprodajnoj ceni mogu da nabave u kafeu “Vespa” (preko puta zgrade opštine u Ulici Nikole Pašića) i u “Vintage Shopu” (prodavnica ploča u Davidovoj ulici na nišavskom keju). “Istina mašina” nalazi se u Bulevaru 12. februar, žurka počinje u 22 časa. Parking za posetioce žurke je besplatan od 21 čas.

Promo vizual: “Istina mašina”

Autor: Ivana Antović – Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti