Početna » Nišlije u strahu: Ujedi pasa lutalica sve učestaliji, a reakcije nadležnih izostaju (VIDEO)

Nišlije u strahu: Ujedi pasa lutalica sve učestaliji, a reakcije nadležnih izostaju (VIDEO)

od strane bukovac

U poslednje vreme, građani Niša suočavaju se sa ozbiljnim problemom, sve učestalijim napadima pasa lutalica. Iako su situacije sa ujedima postale gotovo svakodnevne, reakcije nadležnih institucija i dalje izostaju, ostavljajući građane u strahu i nesigurnosti.

Prema podacima lokalnih zdravstvenih ustanova, u poslednjih nekoliko meseci zabeležen je drastičan porast prijavljenih ujeda pasa. Samo u avgustu i septembru, više od 30 građana zatražilo je pomoć zbog povreda koje su zadobili od pasa lutalica. Mnogi od njih su deca, koja su morala da prođu kroz bolne medicinske intrvencije.

Nišlije ukazuju na to da su svakodnevno suočeni sa čoporima pasa lutalica, koji postaju sve agresivniji. Iako su inicijalno smatrali da je problem sporadičan, sve više ljudi beleži slične slučajeve, a strah od ujeda se širi, o čemu svedoči video koji su nam poslali čitaoci portala Media Press Srbija, a koji je nastao jutros na gradskoj autobuskoj stanici koja se nalazi kod Ćele Kule, jedinstvenog spomenika ne samo u Evropi, nego i u svetu.

VIDEO:

banner

Građani Niša pozivaju na hitnu akciju, a nadležni organi moraju preuzeti odgovornost. U suprotnom, može se desiti da strah postane svakodnevica, a grad izgubi svoj identitet kao mesto sigurnosti i zajedništva. U borbi protiv ovog problema, ključna je saradnja svih – od građana do institucija, jer je rešenje moguće samo zajedničkim naporima.

Prema izjavama stanovnika, psi lutalice često se okupljaju u grupama i postaju agresivni prema ljudima koji prolaze.„Nisam se nikada plašila pasa, ali sada idem brzo i pokušavam da izbegnem delove grada gde ih ima više. Najkritičnije gradske zone su Trg kralja Milana, Medicinski fakultet, Univerzitetski klinički centar Niš i Vojna bolnica “, kaže Ivana Jovanović, stanovnica niškog naselja Trošarina.

„Mislili smo da su to samo retki incidenti, ali sada se svi plašimo da šetamo po gradu“, dodaje Marko Stamenković, stanovnik Bulevara Nemanjića.

Lokalne vlasti i nadležni organi, međutim, nisu pokazali adekvatne reakcije. Iako su građani više puta iznosili svoje zabrinutosti, informacije o preduzetim merama za kontrolu populacije pasa lutalica i njihovu zaštitu ostaju nejasne. „Zvao sam više puta nadležne gradske službe, ali do sada nije bilo nikakvih konkretnijih akcija“, ističe jedan od uznemirenih građana koji stanuje u Obrenovićevoj ulici.

Problem pasa lutalica u Nišu nije nov. Godinama se nagomilava, a kako vreme prolazi, situacija se pogoršava. Prema nekim procenama, na ulicama Niša trenutno se nalazi nekoliko stotina pasa lutalica, a bez odgovarajuće kontrole i politike zaštite, ovaj broj iz dana u dan samo raste.

Stručnjaci naglašavaju da je važno pronaći rešenje za problem pasa lutalica, bilo kroz usvajanje, bilo kroz humane metode kontrole njihove populacije. U međuvremenu, građani traže zaštitu i delotvorne mere kako bi se osigurala njihova bezbednost.

Ovaj problem ne zahteva samo brza rešenja, već i dugoročni pristup kako bi se situacija konačno stavila pod kontrolu. Hoće li se Grad konačno suočiti sa izazovima i pronaći rešenja ili će građani i dalje živeti u strahu od lutalica? Ostaje nam da vidimo u predstojećem periodu.

Foto: Portal Media Press Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

Izbor urednika

Najnovije vesti