Početna » PROTECTA: Kako unaprediti sistem socijalne zaštite u kriznim situacijama

PROTECTA: Kako unaprediti sistem socijalne zaštite u kriznim situacijama

od strane bukovac

„Ništa nas ne sme iznenaditi“ je projekat koji je početkom godine pokrenuo Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša u saradnji sa partnerima: Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka i Somborski edukativni centar – SEC iz Sombora, a koji za cilj ima unapređenje sistema socijalne zaštite u kriznim situacijama. U narednim mesecima će se na osnovu prikupljenih iskustava korisnika o raspoloživosti usluga socijalne zaštite, i njihovog stepena zadovoljstva trenutno raspoloživim uslugama i načinom pružanja tih usluga u pandemiji, kao i na osnovu trenutnog stanja u sektoru socijalne zaštite i funkcionisanju u periodu krize izazvane pandemijom, definisati zaključci, preporuke i mere kao osnova za izradu lokalnih akcionih planova, koji bi trebalo da efikasnije odgovore potrebama korisnika u vanrednim situacijama.

Ovi akcioni planovi bi trebalo da doprinesu povećanju fleksibilnosti sistema socijalne zaštite u periodu krize, skraćivanju vremena odgovora na povećane i izmenjene zahteve korisnika i drugih osoba u stanju socijalne potrebe i unapređenju multisektorskog modela sinhronizovane podrške i povećanja kapaciteta sistema da adekvatno odgovori na krizne situacije. Podaci o iskustvima korisnika i radu sektora socijalne zaštite će se prikupljati u Nišu, Čačku i Somboru, a preporuke će moći da se primene u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

Projekat  „Ništa nas ne sme iznenaditi“ je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Promo baner: PROTECTA

banner

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti