Početna » Mozak se oporavlja tokom spavanja u ovom položaju

Mozak se oporavlja tokom spavanja u ovom položaju

od strane bukovac

Prema britanskoj neuronaučnici Tari Swart, postoji jedan način spavanja koji bolje od drugih utiče na zdravlje mozga.

Kako tvrdi ova naučnica, glavne stvari za dobru higijenu spavanja uključuju redovno spavanje i buđenje, magnezijumsku kupku nekoliko puta nedeljno i malo aromaterapije.

Swart takođe naglašava važnost jednostavnog trika pri spavanju za zdravlje mozga – spavanje na boku.

Ona napominje da je spavanje na boku delotvornije za čišćenje mozga od toksina tokom noći. Pored toga, istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podstiče ovaj proces čišćenja.

banner

Jedna studija iz 2020. objavljena u časopisu Brain Sciences, na primer, primećuje da je za mozak najefikasniji desni bočni položaj, jer ga karakteriše veće ispiranje moždanog otpada, u poređenju s ležanjem na leđima ili stomaku.

Studija zaključuje da bi usvajanje ovog položaja moglo podržati zdravlje mozga kako starite i služiti kao preventivna mera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove.

Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najbolje očistili mozak od metaboličkih otpadnih materija koje su se nakupile dok smo budni – kaže autorka studije, danska neuronaučnica dr. sc. Maiken Nedergaard.

Spavanje na boku takođe pomaže u sprečavanju hrkanja u poređenju sa spavanjem na leđima, a može biti udobnije za leđa i ramena.

Ako tražite jednostavan način da podržite zdravlje mozga dok spavate, naviknite se da spavate na desnoj strani, prenosi MBG.

Foto: AdobeStock

Izvor: Krstarica.com

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti