Početna » Nišvil u minusu 11.2 miliona dinara

Nišvil u minusu 11.2 miliona dinara

od strane bukovac

Savet Nišvila koji čine osam predstavnika Grada Niša i jedan predstavnik Nišvila usvojio je septembra programski i finansijski izvestaj 28. izdanja Nišvila. Izmedju  5. i 14. avgusta održano je 137 koncerata, 16 pozorišnih predstava, prikazano 82 filma i organizovano još 56 performansa, izložbi i promocija.

Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da su ukupni rashodi festivala 65.820.000 dinara, a prikupljeno je svega 54.546.000 dinara. Ostali su neisplaćeni troškovi zakupa bina, tribina, razglasa, svetla, hotelskog smeštaja, štampanog materijala, a prvi put posle puno godina i deo troškova  izvodjača – u ukupnom iznosu od 11.274.000 dinara. Grad Niš po ugovoru nema obavezu pokrivanja gubitaka Nišvila. Razlozi gubitaka su pored slabije zainteresivanosti sponzora, loših  vremenskih prilika i ogroman  skok svih troškova. Gubitak bi svakako bio manji da je Grad podržao Nišvil istovetnim iznosom kao pre početka pandemije Covida 19.

Kako bi se izbegli sukobi sa lokalnom budžetskom inspekcijom, Nišvil je angažovao licenciranu revizorsku kuću koja je dala pozitivan izveštaj utrošenih sredstava. Iako se lokalna budžetska inspekcija gasi 31. decembra ove godine, Nišvil se nada da nikada više neće morati da objašnjava budućoj republičkoj budžetskoj inspekciji opravdanost plaćanja pratećih programa festivala, niti zamene benda Earth, Wind and Fire grupom Gipsy Kings zbog bolesti Al McKay-a.

“Šteta koju je Nišvilu nanela lokalna budžetska inspekcija svojim nestručnim tumačenjem zakonskih propisa, delimično ce biti ispravljena presudom Upravnog Suda, ali to će teško popraviti odnos Grada prema Nišvilu. Niko iz gradskog rukovodstva se od septembra do danas nije zainteresovao kako će Nišvil pokriti svoje gubitke, niti pokazao želju da Nišvil ostane u Nišu, tako da mislim da sam bio u pravu kad sam letos izjavio da niko neće zaplakati za Nišvilom” – izjavio je direktor Ivan Blagojević.  

banner

Nišvil je obustavio do daljnjeg potpisivanje ugovora sa izvodjačima za Nišvil 2023 (za izdanje koje bi trebalo da se održi u Nišu), iako je već više od 120 bendova poslalo svoje ponude, a prvi put u ovo doba godine  nije pustio u  prodaju  komplete ulaznica za predstojeće izdanje.

Foto: Predrag Stamenković

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti