Početna » Dr Hristina Kocić iz Niša biće jedini predavač iz Srbije na Svetskom kongresu dermatologa u Singapuru

Dr Hristina Kocić iz Niša biće jedini predavač iz Srbije na Svetskom kongresu dermatologa u Singapuru

od strane bukovac

Ove godine u Singapuru se održava 25. Svetski kongres dermatologa. Jedan od najmlađih predavača na kogresu biće Ass dr sc. Hristina Kocić, jedini predavač po pozivu iz Srbije. Dr Hristina Kocić je prvi put kao predavač na Svetskom kongresu dermatologa nastupila 2019. godine u Milanu, a na ovogodišnjem kongresu održaće dva predavanja.

,,Jedna od tema mojih predavanja tiče se štetnih efekata filera i plastike koji se nalaze u hijaluronskim filerima i plastičnoj ambalaži, a drugo predavanje tiče se kožnih manifestacija oboljenja vezivnog tkiva – skleroderme i novih terapijskih modaliteta‘‘, ističe specijalista dermatovenerolog dr sc. Hristina Kocić i dodaje da joj je posebna čast i zadovoljstvo to što ima mogućnost da svojim studentima, koje već smatra svojim mladim kolegama, prenese evropske i svetske standarde znanja.

,,Početkom marta ove godine izabrana sam u zvanje asitenta sa doktoratom na predmetu Dermatovenerologija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Inače, već četiri pune godine radim na Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i posao asistenta za mene predstavlja veliku čast i novi izazov‘‘, kaže dr Kocić, ali dodaje da, kao i mnoge njene kolege, nije odmah po zavšetku studija mogla da se zaposli u struci.

Foto: Hristina Kocić (Privatna arhiva)

Dr Hristina je u Sloveniji dobila stipendiju za 30 najboljih doktoranada u svetu, a njen doktorat odbranjen na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Mariboru-Slovenija (koji je na Šangajskoj listi), dobio je nagradu farmaceutske kompanije Krka za izuzetan naučni doprinos, o čemu svedoče vodeće međunarodne publikacije i registrovan patent. Kocićeva letnju praksu iz dermatologije obavljala još tokom studija u Španiji, na klinici za dermatologiju u Barseloni. Po zapošljenju, svoje usavršavanje nastavlja na Univerzitetskoj kliničkoj bolnici (Policlinico Gemelli) u Rimu, kao učenica eminentne profesorke Keti Peris, koja je ove godine od strane Evropskog udruženja dermatologa (EADV) dobila nagradu za životno delo. U saradnji koja je rezultovala zajedničkim projektom, nagrađena je za najbolji klinički projekat koji se tiče lečenja psorijaze, a koji podrazumeva i plaćeni boravak po treći put na ovoj univerzitetskoj klinici.

,,Ovaj projekat pružio mi je veliku šansu, kao nekome ko nije stanovnik Evropske unije, a omogućio da se za Srbiju čuje u Evropi i u svetu. To je otvorilo vrata daljem dovođenju svetskih trendova u niški Klinički centar.‘‘, ističe dr Hristina Kocić.

banner

Jedan od najmlađih, ali i najnagrađenijih dermatovenerologa u Srbiji dodaje da ne radi nigde privatno i da je spremna da u okviru klinike na kojoj je zaposlena svim građanima naše države pomogne.

,,Kožne bolesti često imaju manifestacije na drugim ogranima, a dolazi i do stigmatizacije ljudi koji pate od ovih tegoba jer je, nažalost, ono što je golim okom vidljivo nešto što često u našem društvu izaziva stigmatizaciju. Tu sam da se borim protiv svake vrste targetiranja i stigmatizacije i spremna sam da uložim celokupno svoje znanje koje sam kroz stipendije za mlađe od četrdeset godina stekla kako bih pomogla ljudima u nevolji i želim da na taj način iskažem zahvalnost svom gradu Nišu i svojoj državi koja mi je omogućila da nastavim da učim i da napredujem‘‘, zaključuje dr Kocić.

Autor naslovne fotografije: Bojan Bojović/BSB studio

Autor: Vladimir Đorđević – Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti