Početna » Nedelja imunizacije: Vakcine spašavaju živote

Nedelja imunizacije: Vakcine spašavaju živote

od strane bukovac

Pravovremena vakcinacija je od neprocenjive vrednosti za zaštitu od ozbiljnih, po život opasnih zaraznih bolesti, a svaki prekid imunizacije dovodi decu, kao i širu zajednicu, u direktnu opasnost od bolesti. Procenjuje se da vakcinacija svake godine sačuva 4.4 miliona života širom sveta.

Međutim, pandemija kovida 19 negativno je uticala na vakcinaciju dece skoro svuda u svetu, uglavnom zbog intenzivnih zahteva od zdravstvenih sistema, preusmeravanja resursa za imunizaciju na vakcinaciju protiv kovida 19, nedostatka zdravstvenih radnika, mera prevencije i straha od zaraze. Procenjuje se da je samo u 2021. godini 25 miliona dece u potpunosti ili delimično propustilo neku od vakcina. Od toga, oko 5.400 iz Srbije. Zato je od ključnog značaja da se poveća obuhvat vakcinacijom među decom nakon pada obuhvata izazvanog pandemijom kovid 19.

Da bi ostvarili napredak u imunizaciji dece, Vlada Republike Srbije, SZO i UNICEF rade na osnaživanju zdravstvenih radnika, unapređenju zdravstvenih usluga, izgradnji poverenja i uključivanju zajednice kao i prevazilaženju barijera kod roditelja.
U okviru obeležavanja Nedelje imunizacije dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja, prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, dr Fabio Skano, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, posetili su Dom zdravlja Vračar.

„Želim da u ime Ministarstva zdravlja kažem da je značaj našeg okupljanja danas, ne samo nedelja imunizacije koja je u toku, nego da timski pričamo u cilju podizanja svesti javnosti, pre svega roditelja, o značaju imunizacije i prevenciji oboljenja koja mogu da budu sprečena redovnom vakcinacijom i koja mogu da spreče i komplikacije ukoliko se dete koje nije vakcinisano razboli.

banner

Ono što bih istakla na današnjem sastanku u Domu zdravlja ,Vračar’ je primer dobre prakse gde je obuhvat imunizacije 99% što je zaista fantastičan rezultat, i ono što smo čuli od kolega i načelnice pedijatrije, ključ ovog uspeha je u poverenju i dostupnosti.

Mi pozivamo sve ostale naše kolege koji sprovode sam proces imunizacije da slede ove dobre primere a naravno Ministarstvo zdravlja će uvek biti podrška da sve što je potrebno unapredi odnosno podrži u aktivnostima koje se tiču imunizacije”, smatra dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja.

„Duže od dva veka vakcine doprinose bezbednijem svetu, od prve vakcine protiv velikih boginja do najnovijih mRNA koje se koriste u prevenciji teških oblika kovid 19. I u ovim uslovima, održavanje kontinuiteta u sprovođenju nacionalnih programa imunizacije ima prioritet. Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti među kojima su: dečija paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbili, zauške, rubela, neke vrste zapaljenja pluća, prolivi izazvani rotavirusom i rak grlića materice. Podaci poslednjeg Izveštaja o sprovođenju imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije ,Dr Milan Jovanović Batut’ za 2022. godinu pokazuju da je došlo do povećanja obuhvata MMR vakcinacijom u prvoj godini života sa 74,8% (2021.) na 81,3% (2022.) i u sedmoj godini života sa 85,8% (2021.) na 89, 5% (2022.) Povećanje obuhvata vakcinacijom je cilj svih zdravstvenih ustanova i društva za obezbeđenje zdravlja stanovništva”, rekla je dr Verica Jovanović, direktorka IJZS Batut.

Pandemija je dovela do suštinskog smanjenja nivoa imunizacije u preko 100 zemalja, što je dovelo do porasta potvrđenih slučajeva difterije, dečije paralize i žute groznice u Regionu, a u Republici Srbiji – morbila.

„Danas smo ovde zbog naše dece i mogućnosti da izgradimo zdravo društvo za njih. Danas smo ovde da saslušamo zabrinutost roditelja i da ih podržimo pružanjem informacija zasnovanih na dokazima da vakcine deluju i da je tokom poslednjih 20 godina spaseno preko 56 miliona dece; dece koja idu u naše škole i igraju se na našem igralištu u Beogradu. Značaj vakcinacije vidimo i u tome što je Evropski region SZO bez endemskog poliomijelitisa od 2002. godine, a HPV vakcinacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, skoro je eliminisala rak grlića materice kod žena rođenih posle 1. septembra 1995. a ova vakcina je dostupna za devojčice i dečake u Srbiji“, izjavio je dr Fabio Skano, šef Kancelarije SZO u Srbiji.

U protekle tri godine teško stečeni pomaci u rutinskoj imunizaciji dece su narušeni. Vakcine spašavaju živote, ali se nedovoljan broj dece vakciniše. Usled pandemije taj broj je još više smanjen.

„UNICEF-ov izveštaj, Stanje dece sveta u 2023. godini, pokazao je da je čak 67 miliona dece širom sveta, od kojih blizu milion u Evropi i Centralnoj Aziji, u potpunosti ili delimično propustilo rutinsku imunizaciju između 2019. i 2021. godine. Svako peto dete uopšte nije zaštićeno od malih boginja koje mogu biti smrtonosne u detinjstvu! A Srbija je među 5 najugroženijih zemalja u Evropi. Jasno je da se bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom, kao što su boginje, vraćaju. Iako je obuhvat MMR-om u Srbiji porastao na 81.3%, to nije dovoljno. Mora da dostigne nivo od 95%! Da bismo to postigli, potrebno je da zajedno radimo na prevazilaženju preostalih izazova – sve većeg oklevanja nekih urbanih, dobro obrazovanih i bogatijih roditelja da vakcinišu svoju decu i blagovremene imunizacije porodica koje žive u siromašnim romskim naseljima. Moramo preduzeti hitne mere da dođemo do svakog deteta koje je propustilo vakcinaciju. Dozvolite mi da naglasim ovo – niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni!”, uverena je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Imunizacija je ključna u zaštiti zdravlja i blagostanja dece. Kako bi izbijanje bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama i nepotrebne patnje u vezi sa tim sveli na minimum, Vlada Srbije, SZO i UNICEF nastaviće zajedno da rade na jačanju službi za imunizaciju i obezbeđivanju rutinske imunizacije svakog deteta.

Foto: UNICEF Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti