Početna » Od oktobra niže cene internet saobraćaja u romingu između Zapadnog Balkana i EU

Od oktobra niže cene internet saobraćaja u romingu između Zapadnog Balkana i EU

od strane bukovac

A1 Srbija i 37 telekomunikacionih operatora iz Evropske unije i Zapadnog Balkana učinili su cene usluge internet saobraćaja pristupačnijim za građane i preduzeća oba regiona. Operatori su dogovorili maksimalne nivoe maloprodajnih cena za period od oktobra 2023. do 2028. godine, tako da će maksimalna cena za 1 gigabajt (GB) prenosa podataka u romingu iznositi 18 evra od 1. oktobra 2023. godine, 14 evra od 2026. godine i 9 evra od 2028. godine. Operatori su se obavezali da korisnicima omoguće ponudu ili paket koji će odgovarati ovim uslovima u pomenutom periodu.

Kao kompanija koja je posvećena stvaranju uslova da građani i privreda imaju dobrobit od znatno nižih naknada za data (internet) saobraćaj u romingu, A1 Srbija je za svoje korisnike već omogućila cene koje su, u zavisnosti od roming dodatka, odnosno tarifnog paketa – i niže od dogovorenih. Namera je da se usluga prenosa podataka krajnjim korisnicima obezbedi po pristupačnijoj ceni čime bi se dodatno učvrstile međusobne veze Zapadnog Balkana i EU, i podstakle poslovne, kulturne, turističke i saradnje u drugim oblastima.

Dogovor koji su postigli operatori dolazi posle potpisivanja u Tirani Deklaracije o smanjenju cena internet saobraćaja za korisnike zemalja EU i zemalja regiona Zapadnog Balkana. Ova Deklaracija je rezultat angažovanja telekomunikacionih operatora Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije Saveta Evrope. Pozivaju se svi telekomunikacioni operatori, koji do sada nisu uzeli učešće, da se pridruže inicijativi.

Foto: Promo

banner

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti