Početna » Manifestacija ‘Prijatelji Šabanu’ se seli na Letnju pozornicu

Manifestacija ‘Prijatelji Šabanu’ se seli na Letnju pozornicu

od strane bukovac

Nišvil je odlučio da celokupan program „Prijatelji Šabanu” posvećen Šabanu Bajramoviću, koji se prethodnih godina održavao nekoliko dana pre glavnog festivalskog programa u amfiteatru na keju, premesti na Letnju Pozornicu i to od 10. do 13. agusta.

Upravo na Letnjoj pozornici 2006. godine Šaban je primio nagradu „Nišvila” za životno delo i šarmantno na engleskom jeziku otvorio tadašnji Nišvil.

Iste te godine ustanovljena je i najveća nagrada – Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović” – za fuziju džeza i drugih muzičkih stilova, koju je Šaban lično uručio prvom dobitniku – vođi i osnivaču grupe Inkognito (Jean-Paul Maunick  „Bluey”) rečima: „Dajem ti ovu moju nagradu”.

Kako kaže direktor Ivan Blagojević, jedan od razloga preseljenja ovog programa je pokušaj uštede na troškovima montaže bine u amfiteatru na keju, jer su prihodi festivala manji nego 2019. godine, a troškovi su značajno porasli od tada.

banner

Drugi razlog je bogatija ponuda prema inostranim turistima formiranjem svojevrsnog World music stejdža koji bi pored programa posvećenog Šabanu Bajramoviću činio i program Balkan brass orkestara koji će se takmičiti u džeziranju za nagradu „Badi Bolden”, nazvanu po vodji prvog džez orkestra u New Orleansu. Nagrade pobedničkom orkestru su i nastup na zatvaranju glavnog programa Nišvila, kao i honorari i avio letovi za nastupe na festivalima u Francuskoj i Belgiji. Konkurs za 6 najboljih bras orkestara kojima će za nastup u tom programu biti pokriveni troškovi dolaska i boravka u Nišu – otvoren je do 1. jula, a zainteresovani orkestri se mogu prijaviti na mail booking@nisville.com uz obavezno slanje nekoliko linkova ili snimaka
nastupa.

Direktor Nišvilla objašnjava da po propozicijama ovog konkursa svaki orkestar je dužan da uz 30 minuta programa po sopstvenom izboru, izvede i „Kad sveci marširaju – jedan od najstarijih i najpopularnijih džez standarda, improvizaciju na jednu džez kompoziciju po sopstvenom izboru, i pesmu „Dželi Mara” Šabana Bajramovića.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević podseća da je ideja o nečem ovakvom rođena na Nišvilu 2007 kada je čuveni džez trubač Donald Byrd posle nastupa sa duvačkim orkestrom Gorana Cekića, naglasio da balkanski brass bendovi umnogome podsećaju na prve džez sastave iz New Orleansa.

Inače, tokom prve večeri programa posvećenog Šabanu Bajramoviću, na Letnjoj pozornici nastupiće i sastav Faith & Branko koji predvodi bračni par: britanka Faith Elliott koja svira harmoniku i romski violinista iz Srbije Branko Ristić. Posle njihovog nastupa na Letnjoj pozornici će biti prikazan dokumentarni film o ljubavi ovo dvoje umetnika koje je povezala strast prema romskoj i balkanskoj. Program „Prijatelji Šabanu će u nedelju 13. avgusta zatvoriri francuski sastav „Marcela” (posle Nišvila nastupaju na Sziget festivalu) koji predvodi pevečica Marcela Cisarova, a na čijem repertoaru se takođe nalaze kompozicije inspirisane muzičkom tradicijom Roma sa Balkana.

VIDEO:

Foto/video: Nišville jazz festival

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti