Početna » U prisustvu autora otvorena izložba holandskog umetnika Remija Jugermana u Galeriji DOTS

U prisustvu autora otvorena izložba holandskog umetnika Remija Jugermana u Galeriji DOTS

od strane bukovac

Samostalna izložba “Linijom do iskona” holandskog umetnika Remija Jungermana otvorena je protekle nedelje u Galeriji DOTS.

Povodom otvaranja izložbe, Remi Jugerman je rekao: “Prvi put sam u Srbiji, nisam imao ranije priliku da upoznam ovo podneblje, osim kroz istorijski kontekst. Bilo mi je veoma važno, kada sam dobio pozivnicu od galerije Dots, da dođem u Beograd. Mi se, kao umetnici, uglavnom fokusiramo na velike gradove poznate po umetnosti, poput Njujorka, Amsterdama, Berlina, ali je zapravo mnogo važnije da imamo mogućnost da i sami stvaramo nove umetničke centre. Za mene je Beograd trenutno centar savremene umetnosti.”

Na beogradskoj izložbi Jungerman se predstavio radovima nastalim tokom proteklih šesnaest godina. Najstariji izložen rad je “Captain Broos” iz 2007, dok su najmlađe serije “Pimba AGIDA” i “Pimba BEEFI” iz 2022. godine. 

Ovaj umetnik u svom delu obuhvata raznorodne umetničke medije od skulpture, preko zidnih i prostornih instalacija, kolaža, panela i sito štampe, do video rada. Među karakterističnim za Jungermanov opus izdvajaju se zidne instalacije koje počivaju na modelu mreže: radovi “Orgade” (2008), “Wise words” (2010) i “Rite of Passage” (2013).

banner

Jedan od nosećih radova beogradske izložbe je video rad “Broos” sastavljen od fotografija i kratkih filmskih isečaka snimljenih tokom ritualnih aktivnosti potomaka maronske zajednice Bakabusi, kojoj s majčine strane pripada i sam umetnik. Film nosi ime po Jungermanovom pretku Brosu, vrhovnom poglavici i borcu za slobodu, čija fotografija se pojavljuje u ritmičnoj sekvenci kratkih crno-belih fragmenata, dodatno naglašenih kompozicijom “Follow the Light” američkog džez muzičara i kompozitora Džejsona Morana.

Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, tekst za prateći katalog je pisala istoričarka umetnosti Ljubica Vujović, dok je za dizajn zadužena Isidora M. Nikolić. Izložba će biti otvorena do 18. novembra.

U  Jungermanovom radu se motivi i obrasci iz afričke i surinamsko-maronske kulture, vinti religije i vizuelnog idioma evropskog modernizma dvadesetog veka stapaju jedni s drugima, stvarajući time širok dijapazon umetničkih primera zasnovanih na komunikaciji i međusobnoj interpolaciji elemenata ovih kultura.

Godine 2019. Jungerman je privukao globalnu pažnju kada je nastupio kao predstavnik Holandije na Bijenalu u Veneciji, gde se predstavio prostornom instalacijom “Visiting Deities”, zajedno s radovima umetnice Iris Kensmil. Nakon toga usledile su brojne samostalne muzejske i galerijske izložbe među kojima je ona u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2021–2022), kao i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima se izdvaja nagrada za umetnost “Dr A.H. Heineken”, najprestižnija nagrada za vizuelnu umetnost u Holandiji, koju je dobio 2022. godine.

Izložbu su podržali Ambasada Holandije u Beogradu, Levi9 Technology Services i Heineken Srbija.

Foto: Marijana Janković

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti