Početna » Otvorena prva taktilna izložba u Muzeju afričke umetnosti – ‘Vidi, dodirni, oseti’

Otvorena prva taktilna izložba u Muzeju afričke umetnosti – ‘Vidi, dodirni, oseti’

od strane bukovac

Prva taktilna izložba „Vidi, dodirni, oseti“ autorke Milice Josimov otvorena je u Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu.

Izložba „Vidi, dodirni, oseti“ rezultat je nastojanja da dela tradicionalne umetnosti iz afričke zbirke Pečar, koja od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto na stalnoj postavci, postanu dostupna posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju koja je zvačnično otvorila izložbu, Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti, Milica Josimov, autorka izložbe i Jelena Vukić, direktorka škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”.

Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju je otvorila izložbu i rekla: “Da kultura i umetnost pripadaju svima potvrđuje izložba “Vidi, dodirni, oseti” kojom se, po prvi put, na jedan inkluzivan i inovativan način predstavljaju dela iz kolekcije namenjene osobama sa oštećenim vidom. Na ovoj izložbi zaista nećete videti natpis “ne sme se dodirivati”, naprotiv, ovo je izložba koja se doživljava i “gleda” prstima. Verujem da su kolege iz muzeja imale veliki izazov, ali sigurna sam, i veliko zadovoljstvo u pripremi ove izložbe u saradnji sa školom “Veljko Ramadanović”. Mi koji radimo u kulturi, i za kulturu, prvenstveno želimo da svi koji posećuju ustanove kulture se u njima osećaju dobrodošlo i da u onoj meri u kojoj je to moguće, svi sadržaji, znanje, informacije pa i estetski doživljaj budu dostupni svim posetiocima. Ministarstvo kulture veliku pažnju posvećuje inkluzivnim projektima u kulturi, posebno u oblasti zaštite kulturnog nasleđa”.  

banner

Priliku da vide, dodirnu i osete izložbu imali su i posetioci iz škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović”. Marko Vidaković, učenik treće godine ove škole je podelio svoje utiske o izložbi: “Izložba mi se veoma dopada i drago mi je što sam uspeo da opipam predmete rukama. Video sam i opipao kako izgleda riba, ptica i maske iz Afrike. Jako je važno za nas da postoje ovakve izložbe. Kada opipamo predmet mi možemo da stvorimo sliku, a kada nam neko objasni mi možemo tu sliku samo delimično da stvorimo”. 

Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti je na otvaranju izložbe pozdravila predstavnike Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova, kao i sve prisutne i obratila se rečima: “Na stalnoj postavci ovog muzeja, od 1977. kada je MAU otvoren za javnost, izloženi su predmeti tradicionalne zapadnoafričke umetnosti iz osnivačke zbirke Zdravka Pečara i Vede Zagorac. Već gotovo pola veka, oni intrigiraju, nadahnjuju i inspirišu generacije učenika i studenata, umetnike sa domaće i internacionalne scene, kustose, istraživače, decu, brojne muzejske posetioce. Zapravo, sve nas. Važno je istaći značaj upravo ove taktilne izložbe i interpretacija muzejskih predmeta koje je ponudila Milica Josimov. Poznajući sveukupan fond muzejske zbirke kao konzervatorka, ali i vajarka, ona je odabrane maske, predmete od drveta i tekstila, keramičke ćupove i bronzane figure prevela u medij skulpture koristeći različite materijale. Sama priprema, razvoj koncepta i kreiranje izložbe ne bi bili mogući bez bliske saradnje ostvarene sa Borisom Dončićem, kome zahvaljujemo na savetima, smernicama i uputstvima tokom rada na njoj, kao i kolektivu škole „Veljko Ramadanović“, posebno nastavnicima Radmili Vidović i Dragiši Kovačeviću za prevod i štampu na Brajevom pismu. Ova izložba nam omogućava da dodirujemo predmete, ali i da budemo dovoljno senzitivni da oni dirnu nas. Stoga se nadamo da izložbom „Vidi, dodirni, oseti“ otvaramo bar jedan novi delić muzejskog sveta, ne samo za osobe oštećenog vida, već za sve naše posetioce, ali i delić javnog prostora za međusobno i međučulno razumevanje sveta u kome živimo”.

Milica Josimov, autorka izložbe je rekla: “Ja sam ovom izložbom uspela da spojim vajarstvo i konzervaciju predmeta u ovom muzeju. Stalno slušamo o tome kako ne smemo da dodirujemo predmete u muzejima, i to je, naravno, pravilo koje važi i dalje. Ali ono što smo mi uradili jeste da smo stvorili mogućnost da određene muzejske predmete sada možemo i da dodirnemo. Nadam se da ćete uspeti da vidite, opipate i doživite sve ove predmete koje smo odabrali za vas. Odabrano je 15 predmeta iz inicijalne zbirke Pečar. U pitanju je keramika i tekstil koji su na neki način “prevedeni”u reljefe, a tu su isto maske i skulpture, i četiri predmeta iz zbirke bronze. Ova izložba je nastajala četiri meseca i ne bi bila moguća bez podrške kolega i prijatelja”.  

Jelena Vukić, direktorka škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović” je kazala: “Želela bih da se zahvalim na prilici da danas budemo ovde sa našim učenicima. Mi dolazimo iz škole gde gledamo srcem. Veoma me raduje što i muzeji počinju da se prilagođavaju i budu dostupni osobama oštećenog vida. Sigurna sam da će našim učenicima dugo ostati ova izložba u pamćenju”.

Svake nedelje u okviru programa „Nedelja u MAU”, biće organizovana stručna vođenja kroz izložbu „Vidi, dodirni, oseti” za odrasle posetioce i kreativna radionica za decu „Kakva je to riba dvodihalica?“. Kao prateći program izložbe, namenjen deci uzrasta od 6 do 12 godina, u fokusu ove tematske radionice biće kreativan rad kojim će čulo dodira i važnost govora biti glavni vidovi izražavanja. Na radionici „Kakva je to riba dvodihalica?“ učesnici će saznati po čemu je ta vrsta jedinstvena u prirodi, koja značenja ima u zapadnoafričkim kulturama, a zatim će osmisliti i napraviti taktilnu sliku sa motivom ribe, koristeći različite teksture papira i druge materijale da dočaraju oblik i odlike kao što su peraja i šare. Inspiracija za dečji rad biće bronzana figura ribe iz zbirke Muzeja prikazana na izložbi „Vidi, dodirni, oseti“ i interpretacija odlivena u gipsu. Za više informacija o izložbi posetite sajt www.mau.rs.

Foto: Marijana Janković

Ustupljene fotografije: Muzej afričke umetnosti

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti