Početna » Prof. dr Šaranović o radiološkim pregledima: Neinvazivne metode otkrivanja promena u digestivnom traktu

Prof. dr Šaranović o radiološkim pregledima: Neinvazivne metode otkrivanja promena u digestivnom traktu

od strane bukovac

U Srbiji je karcinom debelog creva čak na drugom mestu po učestalosti, kada je reč o obolevanju i umiranju od malignih bolesti. Često zaboravljamo da se posvetimo zdravlju našeg probavnog sistema, sve dok se ne pojave prvi znaci nelagodnosti ili neke od čestih digestivnih tegoba. Ovaj kompleksni sistem organa od suštinskog je značaja za naše zdravlje zbog svoje uloge u preradi hrane i apsorpciji hranljivih materija i zato su preventivni pregledi ključni u ranom otkrivanju bolesti. Prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije i subspecijalista interventne radiologije iz MediGroup sistema, u osmoj epizodi serijala „MediGroup preporuka“, objašnjava koji su to najvažniji radiološki pregledi u cilju očuvanja zdravlja digestivnog trakta.

Digestivni sistem ili digestivni trakt, koji počinje ustima i završava se debelim crevom, čini niz organa koji omogućavaju preradu hrane, apsorpciju hranljivih materija i eliminaciju otpadnih produkata. Ukoliko se pojave određene tegobe u probavnom traktu, svi simptomi postaju indikacija za radiološki pregled.

„U zavisnosti od toga da li je reč o šupljim organima poput jednjaka, želuca, tankog i debelog creva ili ipak sumnjamo na pankreas, jetru, žučne puteve, pacijenta upućujemo na ultrazvuk, kompjuterizovanu tomografiju, odnosno CT ili na magnetnu rezonancu. Zato praktikujemo personalizovanu medicinu, gde se svakom pacijentu individualno pristupa u skladu sa onim na šta se sumnja“, ističe prof. dr Šaranović.

Foto: Freepik

Najčešća digestivna oboljenja

banner

Ukoliko se sumnja na oboljenje određenih organa koji čine sistem za varenje, prednost u dijagnostici imaju endoskopske metode koje obavljaju gastroenterolozi. Ipak, ukoliko iz bilo kog razloga ne može da se izvede ova metoda, najpouzdaniji prikaz stanja tankog ili debelog creva dobićemo putem skenera ili magnetne rezonance.

Prof. dr Đorđije Šaranović otkriva da su zapaljenja i tumori dve grupe najčešćih oboljenja digestivnog sistema. Tumori se pouzdano otkrivaju putem skenera koji omogućava virtuelnu kolonoskopiju i jasno uočavanje promena, a ova neinvazivna metoda se najčešće obavlja nakon neuspele klasične kolonoskopije i za pacijente je mnogo prijatnija.

“Promene manje od pet milimetara su klinički beznačajne, a u medicini se smatra da je potrebno intervenisati ukoliko su promene veće od 10 milimetara, sve ispod toga treba pratiti. Da bi neki polip ili benigni tumor porastao sa pet na 10 milimetara i prerastao u karcinom najčešće je potrebno više od 10 godina. Zato je tu skenerska kolonoskopija koja pouzdano otkriva sve promene veće od 10 milimetara“, ističe prof. dr Šaranović.

Prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije, subspecijalista interventne radiologije, MediGroup

Kada je reč o zapaljenjima, ona se mnogo bolje uočavaju na magnetnoj rezonanci koja pruža odličnu rezoluciju slike. Ipak, ukoliko sumnjamo na inflamatorno oboljenje poput Kronove bolesti, koja se najčešće pojavljuje kod dece, pouzdana metoda pregleda je magnetna kolonografija ili enterografija, bez koje se ni ne započinje proces lečenja. Ove bezbolne, neinvazivne i neškodljive dijagnostičke metode pomoću magnetne rezonance prikazuju stanje tankog creva.

Žučna kesa i žučni putevi

Najčešće bolesti žučne kese su kamenje, zapaljenje i karcinomi. U najvećem broju slučajeva, kvalitetno urađen ultrazvuk vrlo pouzdano i jasno pokazuje sve tri promene. Kada problemi uzrokovani ovim organom značajno ometaju svakodnevni život pojedinca, posebno kada je reč o stvaranju kamenja u žuči, preporučuje se operacija žučne kese. Laparoskopska hirurgija je poželjna u odnosu na tradicionalnu otvorenu hirurgiju jer je manje invazivna i obično se pacijent brže oporavlja. Ipak, ova intervencija je moguća samo ukoliko se kamenje nalazi u žučnoj kesi, a kada je vidljivo i u žučnim putevima, primenjuje se klasična hirurgija.

„U slučaju kamenja u žučnim putevima, ultrazvuk nije dovoljno pouzdan i tada se pregled obavlja putem magnetne rezonance. Ciljano se snimaju samo žučni putevi i vrlo se jasno može uočiti kamenje. Kod ostalih bolesti žučnih puteva, i CT skener i magnetna rezonanca imaju prilično istu senzitivnost i specifičnost“, otkriva prof. dr Šaranović.

Jedinstvene usluge pod jednim krovom

Ukoliko primetite tegobe u digestivnom traktu, u Opštoj bolnici MediGroup dostupni su svi radiološki pregledi, a pored toga, na raspolaganju su i brojne jedinstvene procedure koje se ekskluzivno izvode u ovom privatnom zdravstvenom sistemu. Među njima su kontrastna uretrocistografija u pedijatriji, funkcionalne urografije na magnetnoj rezonanci, ultrazvučna elastografija, magnetna rezonanca ili CT enteroklize, kao i brojna funkcionalna ispitivanja, poput tranzitnog vremena ili defekografije.

Opšta bolnica MediGroup radi 24 časa dnevno tokom cele godine, a za pacijente koji dolaze sopstvenim automobilom obezbeđen je parking prostor koji se nalazi iza zgrade bolnice. Za više informacija posetite https://www.medigroup.rs/.

Foto: MediGroup sistem

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti