Početna » Sala ‘Mira Banjac’ u bioskopu Abazija na Paliću počinje sa redovnim repertoarom u januaru 2024. godine

Sala ‘Mira Banjac’ u bioskopu Abazija na Paliću počinje sa redovnim repertoarom u januaru 2024. godine

od strane bukovac

U julu 2022. godine u okviru četvrtog ciklusa „Istorija vojvođanskog filma“ najavljeno je otvaranje sale Mira Banjac Kulturnog centra i bioskopa Abazija, u prisustvu ove velike umetnice. Ove godine završeno je opremanje sale, uz podršku Filmskog centra Srbije, i sala će biti otvorena za redovni repertoar od 11. januara 2024. godine.

Prilikom najave otvaranja sale Mira Banjac je izjavila: “Šta ja posle ovoga mogu da tražim? Dobiti bioskop, dobiti salu sa svojim imenom, to nije lako nositi. Ali srećna sam što se sad i ova prostorija napunila entuzijazmom, napunila radošću”, rekla je glumica, napominjući uz osmeh da je sala mala, kao što je i ona mala žena.

“Volela bih da u ovoj sali uglavnom budu mladi. Da oni nešto ponesu odavde. To je jedino što vredi. Kad budem umrla neće ništa ostati sem onoga što će oni poneti iz jednog lepog i značajnog doprinosa koji sam evo i ja nekim malim svojim udelom zaslužila. Volela bih da sala bude uvek puna mladih reditelja, glumaca, producenata. Glumcu je jako bitno da ga ne zaborave. Nagrade koje sam dobila ići će na svoje mesto, u muzeje, ali ono što će ljudi poneti – to je trajno.”

Imajući u vidu da su završni radovi privedeni kraju, ovogodišnji peti ciklus „Istorija vojvođanskog filma“ odvijao se u sali Mira Banjac bioskopa Abazija u kontinuitetu od 12. oktobra do 21. decembra ove godine. Peti Ciklus je zbog interesovanja publike bio posvećen stvaralaštvu Mire Banjac, filmske, tv i pozorišne glumice, jedne od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije i najpoznatije glumice Vojvodine. Prikazani su brojni filmovi u kojima je igrala, uključujući i recentna ostvarenja poput “Zvizdana”, “Rekvijema za gospođu J.” i poslednjeg filma Dušana Kovačevića, “Nije loše biti čovek”.

banner

Peti deo ciklusa filmova „Istorija vojvođanskog filma“ prati, kao i prethodnih godina, izložba plakata, fotografija i filmskih materijala, i ove godine ima za cilj da publici nastavi da predstavlja znčajne umetnike bogate vojvođanske i jugoslovenske kinematografije.

Mira Banjac pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Državnu glumačku školu u Novom Sadu 1950. godine, u klasi Jurija Rakitina. Njena karijera zapravo i jeste započela najpre petnaestogodišnjim radom u pozorištu, a filmska i televizijska glumica postala je 1964. godine dobila ulogu u TV filmu Boj na Kosovu, rame uz rame sa Mijom Aleksićem, Oliverom Marković i Darom Čalenić, tada velikim jugoslovenskim zvezdama. Negde u isto vreme, 1967. godine, još uvek mlada glumica dobila je svoje prvo veliko priznanje, Sterijinu nagradu za predstavu Traktat o sluškinjama. Osim po sjajnim ulogama, Mira Banjac je poznata po svojoj neporsrednosti, duhovitosti i neverovatnoj harizmi. Komentarišući ideju da mala sala bioskopa Abazija ponese njeno ime slavna glumica rekla je da je to trenutak u njenom životu koji je “veliku tačku napravio” i da bi volela da njenu salu posećuju mladi.

Ciklus “Istorija vojvođanskog filma” započet je 2019. godine sa ciljem da se afirmiše filmsko stvaralaštvo na teritoriji Vojvodine, te da se podsetimo na značaj koji su vojvođanski autori i produkcijska kuća Neoplanta imali za razvoj jugoslovenske kinematografije.

Ciklus „Istorija vojvođanskog filma“se realizuje uz kontinuiranu finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Autor vizala: Kulturni centar i bioskop Abazija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti