Početna » Duodrama ‘Kruna Jovanova’, zvanično poslednji program Čačka, prve prestonice kulture Srbije

Duodrama ‘Kruna Jovanova’, zvanično poslednji program Čačka, prve prestonice kulture Srbije

od strane bukovac

Duodrama „Kruna Jovanova“ biće premijerno izvedena u utorak, 19. marta 2024. od 20 časova, na velikoj sceni Kulturnog centra Čačak, u produkciji Gradskog Pozorišta Čačak, a u saradnji sa centrom za kulturu VUK iz Beograda. Besplatne ulaznice mogu se podići na biletarnici Kulturnog centra. Ova predstava je zvanično poslednji program Čačka, prve prestonice kulture Srbije – „Čačanska Rodna“.

Inspirisana velikom ljubavnom pričom sa početka XIX veka, ova duo drama, po tekstu Milkice Miletić, priča je o Kruni Mihailović udatoj Obrenović, i njenom mužu gospodaru Jovanu Obrenoviću, rođenom bratu kneza Miloša, koji je u to vreme vodio Čačak. Moderna pozorišna priča o njihovoj velikoj ljubavi, o gradnji konaka, dinastičkim pritiscima i životnim nedaćama kojima je ta ljubav odolevala.  

Idejni kreator je glumica Vanja Milačić, koja je ponovo okupila kreativni tim koji stoji iza njene vrlo uspešene monodrame „Nenapisana pisma“, o Nadeždi Petrović.

„U srpskoj istoriji su fascinantne okolnosti iz kojih su se izrodile savršene, jake i tragične ženske sudbine. Neke su vidljive , neke su zataškane i skrajnute. Ono što je zajedničko  tim životnim pričama je da današnja jaka žena ima jaku pretkinju čiji genetski materijal nosi. Scenografkinja predstave “Nenapisana pisma”, Marija Lukić ima Krunu Mihailović i njena priča je tražila ovo vreme da je učini vidljivom. Kruna je bila prva žena Jovana Obrenovića, prva žena koja nije uspela da odgovori na pritiske dinastičkih kriterijuma, žena koja je htela da bude “obična”, a život joj je priredio sve osim običnosti i proseka. Danas je vreme koje govori o vremenu u kojem se ćutalo. Zato je Kruna žena o kojoj danas treba glasno govoriti.  Producent Marko Čkonjević je čovek koji tematski ume da locira segment istorije koji može da se pretoči u pozoriste. Nadežda Petrović, Tanasko Rajić, Kruna Obrenović su ličnosti čije priče uspevaju da nadju put do pozorišne scene i da se tu pozicioniraju tako da postaju kulturološko blago, koje će publika razumeti i voleti. Umetnički tim koji čini predstava “Kruna Jovanova “, još jedan je produkt i poklon grada Čačka, koji voli svoju istoriju i neguje svoje kulturno nasledje.“ izjavila je Milačić.

banner

Prema tekstu koji je kao i „Nenapisana pisma“, napisala Milkica Miletić, Vanja Milačić je uradila dramatizaciju. Glavne uloge dodeljene su Stefanu Bundalu i Anici Petrović.

Režija je poverena jednom od najperspektivnijih mladih reditelja danas, Nikoli Kljajiću. Scenografiju je uradila Jovana Stefanović, kostim Marta Čkonjević, a originalnu muziku napisao je Nikola Smolović, dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević.

Nakon “Krune Jovanove”, ostaje samo da se ova titula prenese na sledeći grad. Biće to učinjeno  simboličnim Vozom kulture koji će iz Čačka stići u Užice na svečano otvaranje druge prestonice kulture Srbije 21. marta.

Autor fotografija: Nebojša Babić

Ustupljene fotografije i plakat predstave: Čačanska Rodna

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti