Početna » Happy People – razmena dobre energije i zvuka

Happy People – razmena dobre energije i zvuka

od strane bukovac

Prošlo je prvih trideset godina njihovog uzbudljivog putovanja prostranstvima housea i techna. Oni su Happy People i u subotu, 6. aprila, slave rođendan u niškom klubu Code.

Happy People, jedan od prvih domaćih DJ kolektiva, krunisaće tridesetu godinu postojanja turnejom koja će tokom 2024. i 2025. simbolično obuhvatiti trideset gradova u Srbiji i regionu. Pioniri elektronske muzičke scene planiraju da se na ovaj način zahvale i najudaljenijim grupama svojih vernih obožavalaca, kao i onima koji će to tek postati, tako da će dosad najšira publika imati priliku da čuje ono što Aleksandar Pavić (Lale), Goran Kovačević (Zmix), Petar Cvetković (Cvtkvc) i Lukavi, smatraju zaštitnim znakom Happy People zvuka – prefinjeni presek opusa svetske house i techno produkcije.

A ko su, zapravo, „Srećni ljudi”? Ono što je ranih 90-ih bilo tek naznaka, karakteristike pravog clubbinga dobija polovinom decenije uz organizacije Integra i Kozmik, kada započinju prvi angažmani po beogradskim klubovima. Iste godine Happy People kreće sa sopstvenim žurkama, stvara se profesionalna ekipa pod nazivom Happy People – United Youth of Belgrade, koja okuplja mlade i kreativne ljude i na različitim lokacijama organizuje veoma posećene „no limit” zabave. Značajan uticaj na beogradsku elektronsku scenu izvršiće i Happy People Shop. Sve je počelo 10. februara ’94. kada je stvorena zamisao o društvu sa velikim osmehom: 

„Sam Happy People kreće kao najbolja ekipa za dobar provod. Muzika i umetnost u kombinaciji sa velikim osmehom. Nastaje shop u 45. bloku. Sve je bitno. Dobra muzika, dobar dizajn” – objašnjava Lale. „Ideja je bila prezentovati umotvorine i rukotvorine (mixeve, ploče, unikatne majice, šešire, pajpove, priveske) i organizovati žurke sa puno dekora. Umetnički deo radnje čine: Danko, Isidora, Đovani. Muzički deo: Srđan Žika Todorović, Marko Nastić, Petko, Zmija, Raja, Proka i ja. Radnja je imala progresivan izgled i razmišljanje i za Evropu, kamoli za brdoviti Balkan, pa još 45. blok (kraj sveta), te su je ljudi u velikom broju zaobilazili. Nepoznato. Čudno. Glasno. Sa druge strane, ko se prepoznao, otkinuo je skroz. Klinci su krenuli da se kunu – Happy People Shopa mi!”

banner

Godine ’96. kao DJ team gostuju po svim većim gradovima Srbije i ex YU. Radnja se zbog finansijskih problema zatvara sredinom ’98. a HP nastavlja kao party organizacija. To iskustvo, ali i ono stečeno na Kubi, Ibici ili engleskim warehouse žurkama, Lale kasnije koristi za bookiranje stranih umetnika. Najviše sarađuje sa londonskom scenom (Terry Francis, Eddie Richards, Gideon Jackson, Dave Mothersole, Pure Science, Grant Dell, Richard Grey, Discordia, Asad Rizvi…), mada ima i Njujorčana, poput Francisa Harrisa ili Adama Collinsa, sa kojim je i gostovao u Nišu na svojevrsnom matineu usred korona pošasti.

Opsesija mu je fuzija zvukova, a niška publika bila je u prilici da ga čuje uživo i sa bendom Manù na Nišville Jazz Festivalu. „Fuzija je čudo i biće nam ludo! Kombinacija živih instrumenata, ploča, semplera i efekata, koja je danas gotovo standard, tada je još bila u povoju. Izađemo pred svet i provodimo se. Sve je to improvizacija trenutka” – kaže Lale, dodajući da stižu novi klinci. „Mi im dajemo i predajemo naše iskustvo. Mnogo je svega uključeno u našu svakodnevnicu. Klupski život jednog grada je jako bitan, treba ljudima da dâ prostor i vreme da se opuste, upoznaju i razmišljaju kroz dobru produkciju kako bi svojim kućama otišli sa velikim osmehom, zadovoljni.”

Iako se privatno druže i vrlo često nastupaju zajedno, nekadažnji članovi Marko Vuković, Nikola Paunović, Predrag Šestić (Shekimon) i Vladimir Bukilić (Mr. Flowers) krenuli su svojim putevima, te Happy People danas predstavljaju četvorica prijatelja. U Nišu, na drugoj iz serije Happy People rođendanskih žurki u jubilarnoj 2024. godini, vodiće nas momci sa izvora – Lale i Goran Zmix Kovačević. Muzički voz kreće u 22h sa perona Code i ne staje dok se, kako Lale najavljuje, „ne napune sve baterije sreće”. Cena karte je 500 dinara do ponoći, 700 nakon ponoći. Vidimo se!

Foto: Happy People (Promo)

Autor: Ivana Antović – Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti