Početna » Pet stvari koje brinu buduće mame – evo zašto je edukacija u porodilištu važna

Pet stvari koje brinu buduće mame – evo zašto je edukacija u porodilištu važna

od strane bukovac

Dolazak bebe na svet zasigurno je najemotivniji period u životu jedne žene, ali je često propraćen različitim strahovima i pitanjima. Iako su nedoumice sasvim opravdane i očekivane, edukacija u porodilištu može značajno smanjiti neizvesnost i pružiti podršku budućim mamama. U MediGroup porodilištu, svaki član posvećenog i stručnog tima tu je da porodilji pruži sve potrebne informacije i olakša ovaj važan period. Šta je to što najviše brine buduće mame i zašto je edukacija u porodilištu važna, u devetoj epizodi serijala „MediGroup preporuka, otkrivaju dr Radmila Ćirić, načelnica ginekologije u MediGroup Opštoj bolnici, Živana Dražić, ginekološko-akušerska sestra, dr Milan Panić, specijalista pedijatrije i Snežana Pop-Lazić, glavna pedijatrijska sestra odeljenja neonatologije u MediGroup porodilištu.

Kada je pravo vreme za odlazak na porođaj?

Pravo vreme za porođaj može varirati od žene do žene, ali postoje opšti znakovi koje treba pratiti. Porodiljama se savetuje da se odmah jave na pregled i odu u porodilište, ukoliko osete pucanje vodenjaka, ako počnu redovne kontrakcije, nelagodnosti u stomaku ili krstima.

Živana Dražić, ginekološko-akušerska sestra u MediGroup porodilištu dodaje da i kada izađe sluzavo krvavi čep, žena treba da dođe na pregled. Ispadanje čepa može da se desi i do dve nedelje pred termin, kada počinje polako da se skraćuje grlić, stoga je važno doći u porodilište da bi se proverilo da li se nešto dešava ili to može biti samo priprema za otvaranje grlića.

banner

Doktorka Radmila Ćirić, načelnica ginekologije u MediGroup Opštoj bolnici, objašnjava da se pri samom prijemu, kada pacijentkinja dođe sa sumnjom da je počeo porođaj, najpre radi ginekološki pregled. Ako se konstatuje da je u akutnoj fazi porođaja, radi se CTG, da bi se video intenzitet i trajanje kontrakcija, zatim kakav je srčani rad ploda, a potom se uzima krv za osnovne laboratorijske analize i u pratnji babice pacijentkinja se upućuje na odeljenje.

Da li će se porođaj odvijati vaginalnim putem ili carskim rezom?

Za trudnice sa urednom trudnoćom, i bez komplikacija, uvek se prvo savetuje vaginalni porođaj. Doktorka Ćirić objašnjava razliku između vaginalnog porođaja i carskog reza.

Carski rez ima svoje prednosti u smislu da kratko traje, da je bezbolan i komforan, ali mi se trudimo da, ukoliko je ikako moguće, svaki porođaj završimo vaginalnim putem, jer carski rez je operacija koja nosi rizike i za plod, i za majku. Pacijentkinja se duže oporavlja od carskog reza, za razliku od vaginalnog, gde je ona već sutradan na nogama, normalno funkcioniše i može da se posveti svojoj bebi, istakla je doktorka Ćirić.

Carski rez se planira u slučaju određenih indikacija. Najčešće se radi zbog stanja ploda. Ponekad se započne vaginalni porođaj, ali se zbog nekog negativnog stanja ploda, loših tonova i loše rezerve kod deteta završi carskim rezom.

Apsolutne indikacije za carski rez su sužena karlica, mala karlica a velika beba i nepovoljan, poprečni položaj ploda. Proširene indikacije su karlična prezentacija odnosno karlično postavljen plod, abrupcija (odljuštenje) posteljice, kao i stanja kod majke koja zahtevaju da se, zbog sigurnosti majke i bebe, porođaj izvede operativnim putem.

Da li uzeti epiduralnu anesteziju?

U MediGroup bolnici epidural je standard i preporučuje se skoro svim porodiljama, kako bi imale bezbolan porođaj. Međutim, prepreke za dobijanje epiduralne anestezije su određena stanja i bolesti poput zgrušavanja krvi, trombofilije, diskurs hernije, povrede kičme, anomalije kičmenog stuba, i drugih zapaljenskih oboljenja koja su kontraindikacija za epidural.

Epiduralnu anestaziju daje anesteziolog uz pomoć anestetičara, a potrebno je oko 15 do 20 minuta da ona počne da deluje. Takođe, može da se koristi za anesteziju i u toku carskog reza.

Epidural je vrlo komforan, pacijentkinja ne oseća bol koji izazivaju materične kontrakcije. Efekat ove anestezije traje čak i nekih sat do dva neposredno nakon porođaja, pa je epidural za svaku preporuku, ističe doktorka Ćirić.

Kada je neophodna epiziotomija?

Epiziotomija je akušerska intervencija, koja se izvodi u momentu kada prednji deo bebe dolazi do vaginalnog ulaza i širi ga, pa se malim rezom na ovaj način sprečava da nastane ruptura odnosno pucanje međice, koja zahteva duži oporavak.

Kako navodi doktorka Ćirić epiziotomija nije uvek neophodna, već se radi prema proceni, kako bi se porođaj završio na najbolji mogući način.

Da li će biti urađena epiziotomija zavisi od više faktora – veličine bebine glave, visine međice, a takođe i vaginalni zid može biti u infekciji. Primenjuje se nekad i kod žena koje imaju jaku muskulaturu, ali to ne možemo unapred da znamo. Babica proceni kada počinje da puca i tada da bismo sprečili stvaranje rupture, mi napravimo rez koji ima ravne ivice, ne krvari mnogo, i lakše se ušije, ističe dr Ćirić.

Osim što procenjuje da li će trudnica moći da se porodi bez epiziotomije, babica je tu sve vreme tokom porođaja i odgovara na pitanja, kontroliše stimulaciju porođaja, daje lekove koje je propisao akušer, i konsultuje se sa anesteziologom.

Da li je beba dobro i koje su najčešće dileme oko dojenja?

Nakon porođaja glavno pitanje mama, prema rečima tima za porođaj iz MediGroup porodilišta, jeste kako je beba, te je ovde praksa da se porodilje kontinuirano i na vreme obaveštavaju o stanju bebe dok lekari obavljaju analize i ispitivanja.

Ono što takođe najviše brine novopečene mame je dojenje. Snežana Pop-Lazić, glavna pedijatrijska sestra odeljenja neonatologije u MediGroup porodilištu ističe da su mame u prvim danima najosetljivije i potrebna im je podrška oko dojenja, pupčanika i generalno nege bebe. Ona dodaje da dojenje povlači mnogo pitanja i strahova, ali da je ovo individualno, a uspešnost podoja zahteva veliku želju i strpljenje.

MediGroup porodilište je najveće privatno porodilište u Srbiji sa tradicijom dugom više od 10 godina. Opremljeno je modernim porođajnim salama, operacionom salom za izvođenje carskih rezova, jedinicom intenzivne nege i neonatološkom jedinicom. Prijatan ambijent porodilišta prilagođen je individualnim potrebama pacijentkinja, a iskusan i stručan medicinski kadar posvećen je zdravlju i potrebama budućih majki i bezbednom dolasku novorođenčadi na svet.

VIDEO:

Izvor videa: MediGroup

Autor fotografija i videa: MediGroup arhiva (ustupljene promo fotografije i video materijal)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti