Početna » Otvaranje izložbe Jelene Milošević u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

Otvaranje izložbe Jelene Milošević u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

od strane bukovac

Izložba “Moj adagio” Jelene Milošević biće otvorena u utorak, 25. juna u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Jelena Milošević, umetnica istančanog osećaja za lepotu, će nas uskoro obradovati svojim najnovijim delima iz kolekcije koju je nazvala Moj Adagio. U Galeriji Kolarčeve zadužbine na Studentskom trgu, 25. juna će biti otvorena izložba na kojoj će izložiti najnovije oslikane komade stakla, slike i par modnih komada, koliko prostor bude dozvolio. Posle velikog uspeha svog prethodnog projekta Svetkovina, umetnica se vratila korenima svoje inspiracije i za mesto izlaganja izabrala hram muzike, Zadužbinu Ilije M. Kolarca, u kojoj je njen otac svirao kao član Beogradske filharmonije, i gde se kao dete prvi put srela sa vrhunskom umetnošću – muzikom, koja je postala njena nepresušna inspiracija.

“Adagio je muzika laganog i svečanog tempa, muzika koja nas vodi u samo središte unutrašnjih svetova i vraća našim korenima. Dok stvaram uz tihu muziku dosežem do nesuđenih visina božanske inspiracije i uz molitvu svesrdno kreiram lepotu duboko pohranjenu u sebi. Imam predivan osećaj prepoznavanja u trenutku postavke moje nove izložbe u ovom hramu umetnosti, prepoznavanja i očaranosti lepotom i veličanstvenošću palate – zadužbine Ilije Kolarca, i podsećanje na dane mog detinjstva. Nadam se da će moja dela živeti posle mene, i da će moja umetnost ostaviti trag u vremenu, kao što je Kolarac postao sinonim dobročinstva i zaloga za buduće generacije.”

Upravo je otac Jelenu Milošević uveo u svet likovne umetnosti. Kao sasvim malu odveo je na ostrvo Murano u blizini Venecije gde se prvi put srela sa lepotom umetničkih predmeta od stakla. Ta očaranost je ostala za ceo život. Stakla različitih formi samo za ovu priliku nabavila je u antikvarnicama Venecije i Firence. Njihovu lepotu izrade oplemenila je prepletajima zlatne i srebrne niti i svojim rukopisom još više istakla njihovu tananu lepotu. Svoje prepletaje na staklu vešto prenosi i u modni dizajn, stvarajući odevne komade neobične lepote i vanvremenskog glamura. Ono što povezuje njene umetničke predmete je svetlost, igra svetla i senke, iskričavost koja izranja iz njenih kreacija. Ta igra svetla se u slikama ističe putem svetlucavog praha, što je svakako pečat i originalnost umetnice.

banner

“Moj likovni rukopis je prepoznatljiv po nekoj vrsti asocijativne apstrakcije sa notom duhovnosti. Bez energije nema stvaranja, ona je pokretač naših misli, inspirativna je, nikada nije ista. Strast kojom stvaram je urođena, baš kao i energija. Čin slikanja je otkrivanje nepoznatog, tragam i jurim to nepoznato… i to me uzbuđuje. Linija, površina, svetlost u toku rada donose nove forme, i to je radost stvaranja. Ništa u prirodi nije bez linije, linija mašta, ona ima svoj cilj. Snop svetlosti je linija, nove forme su sastavljene od linija. Dok slikam,vreme ima neku drugu dimenziju, prolazi brzo!”, reči su autorke.

Umetnički radovi Jelene Milošević nalaze se u kolekcijama institucija i poznatih pojedinaca, kako u inostranstvu, tako i kod nas. Kolekcija Jeleninog stakla je u Galeriji Narodnog muzeja u Beogradu. O stvaralaštvu i vanvremenskim delima Jelene Milošević pozitivno govore i mnogi kritičari, ali i sami stvaraoci, koji se klanjaju pred Jeleninim kreacijama. Što duže poznajem rad Jelene Milošević, to više verujem da je to pravi, uvek ciklični i stalni cilj njenog promišljanja. Cikličan jer se uporno i hrabro približava Netvarnoj svetlosti, pa se neoštećenog vida i drugih čula vraća u Ovostrano, gde opisuje svoja iskustva sa tog hodočašća. Istočno, tradicionalno, napose i nacionalno u njenim delima ne predstavljaju unapred datu etiketu, izbor neke pomodnosti ili namerne demodiranosti, kao što smo tome svedočili kod nekih domaćih umetnika tokom devedesetih godina. Te su kategorije jednostavno rezultat onoga što je videla na putovanjima ka vrhu Tavora i nazad. One su nedeljivi deo njene duše. (I naše, ukoliko smo hrabri i spremni da to sagledamo.) Tako i tehnike kroz koje prolazi njena stvaralačka energija nisu izbor već nezaobilaznost, nemogućnost da svoje svedočenje izrazi na samo jedan, dvodimenzionalan način.reči su prof. dr Miomira Petrovića iz kataloga projekta Svetkovina.

“U umetnosti možda ništa nije realno, ali je sve moguće”, poentira umetnica povodom nove izložbe.

Jelena Milošević je do sada imala 56 samostalnih i preko 270 kolektivnih izložbi, od kojih su mnoge bile humanitarnog karaktera. Dobila je prestižne nagrade za svoj rad, a poslednja nagrada Zlatni beočug za 2023. za trajni doprinos kulturi Beograda uručena joj je nedavno na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 6. jula radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

Foto: Likovna galerija Kolarčeve zadužbine (ustupljene fotografije)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti