Početna » Fussballliebe: Otkrivamo najpopularniju nemačku reč na UEFA EURO 2024 iza koje se krije sjajna poruka

Fussballliebe: Otkrivamo najpopularniju nemačku reč na UEFA EURO 2024 iza koje se krije sjajna poruka

od strane bukovac

PLAVO postolje sa kog će glavni sudija utakmice između Srbije i Slovenije u Minhenu da preuzme loptu pre prvog zvižduka jedno je od zanimljivijih obeležja UEFA EURO 2024. U pitanju je dizajnersko rešenje dva evropska studija Gonzalez Haase AAS i Sabine Marcelis, koje je angažovao adidas, čuveni proizvođač sportske opreme i partner 17. po redu šampionata Starog kontinenta.

Cilj je bio da se stvori nešto što nije samo funkcionalno, već nosi i duboku emocionalnu rezonancu. Reč je o jedinstvenom konceptu FUSSBALLLIEBE, što znači „ljubav prema fudbalu“, koji je simbolizovan kroz različite poruke o ujedinjavanju igrača i gledalaca raznih kultura. Samim tim, ovde se ne radi o pukom držaču lopti, već o stvaranju legendarnog postolja koje predstavlja strast, jedinstvo i uzbuđenje koje fudbal donosi milionima ljudi.

Postolja su za ovu priliku podignuta na umetnički nivo, čime se FUSSBALLLIEBE dodatno pojačava, naglašavajući da možemo imati različite načine izražavanja, ali da smo svi deo iste igre. Poruku ljubavi i poštovanja prema fudbalu šalje i dizajn istoimene zvanične adidas lopte takmičenja koja stoji na ovim posebno izrađenim platformama.

Nekoliko je dizajnerskih rešenja za postolja, a svako ima drugačiju priču. Tako je za uvodnu utakmicu UEFA EURO 2024 u Minhenu napravljeno postolje koje sadrži 24 šarene aluminijumske ploče, predstavljajući svaku od reprezentacija. Besprekorno spajajući arhitekturu i dizajn, postolje svedoči o posvećenosti umetnika da ponovo iscrta granice između umetnosti i funkcionalnosti.

banner

Harmonizacija aluminijumskih limova i boja lopte slave radost FUSSBALLLIEBE i jedinstvo timova koje okuplja, pa će tako biti viđene četiri verzije obeležavajući identitet gradova domaćina, zeleno, žuto i crveno postolje, pored plavog koje će videti gledaoci tokom utakmice našeg nacionalnog tima. Kao iznenađenje čuva se specijalno izdanje dizajna postolja za polufinalne utakmice u Minhenu 9. jula i Dortmundu 10. jula, kao i finale u Berlinu 14. jula.

Elegantna skulptura spaja minimalizam sa inventivnim strukturnim elementima, uključujući šuplju unutrašnjost koja donosi lakoću i transparentnost.

„Pristupamo dizajnu kao vajari. Bilo je važno da predmet ima nešto što se poigrava i povezuje sa prostorom oko sebe. Radom sa oštricama unosili smo svetlost u objekat. Kroz refleksiju svetlosti na svakoj boji, ona postaje živa. Uvek će izgledati drugačije. Čak i ako se boja ne promeni, svetlost je menja. Svaki segment reflektuje boju pored sebe. Dakle, svaka boja se nalazi u drugoj”, rekao je Gonzalez Haase AAS.

Foto: adidas (ustupljene promo fotografije redakciji Media Press-a)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti