Početna » Intimni odnosi pred spavanje garantuju dobar san

Intimni odnosi pred spavanje garantuju dobar san

od strane bukovac

Naučnici tvrde da nam intimni odnosi pred spavanje obezbeđuju najbolji odmor i najmirnije snove.

Istraživanja su pokazala da svaki šesti lekar preporučuje svojim pacijentima koji imaju problema sa snom večernji seks. Jedna od posledica modernog stila života je i loš kvalitet sna, a samo 21 posto svetske populacije spava preporučenih osam sati.

Sudeći prema saznanjima iz istraživanja koje su organizovali stručnjaci u Australiji, seks pre spavanja je najbolji lek za sve one koji imaju teškoće sa snom ili nesanicom.

Rezultati kažu da je čak dve trećine ispitanika potvrdilo da bolje spavaju ukoliko su imali seksualne odnose. Puno je istraživanja pokazalo da je krivac za probleme sa snom stresan način života, ali i gledanje u mobilni telefon pre spavanja, pa će mnoge ovo istraživanje naterati na razmišljanje.

banner

Ovo nije prvi put da se seks povezuje s nesanicom. Sva dosadašnja istraživanja su pokazala kako je ključna stvar orgazam, prilikom kojeg se hormon oksitocin otpušta u velikim količinama, a za koji se veruje da deluje kao sedativ te smanjuje vreme koje je potrebno da se utone u san.

Nakon orgazma naša tela oslobađaju značajne količine oksitocina, što automatski smanjuje nivo hormona stresa kortizola, a to rezultira dubokim opuštanjem.

Iako su istraživanja pokazala da 75 odsto muškaraca uvek postiže orgazam tokom seksa, za razliku od 29 odsto žena, stručnjaci kažu kako se tu ne radi samo o „srećnom završetku“. Kada vodite ljubav, ne razmišljate o tome šta ćete raditi sledeći dan, nećete u glavi vrteti obveze koje vas čekaju ili razmišljati o planovima. Seks vas zaokupira i tera vas da se opustite, hteli ili ne.

Pa, želimo vam slatke snove.

Foto: Istockphoto

Izvor: Aska.rs

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti