Početna » Dragan Velikić otvorio Nišville jazz Teatar

Dragan Velikić otvorio Nišville jazz Teatar

od strane bukovac

Dragan Velikić, nagrađivani srpski književnik i dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, sinoć je otvorio VII Jazz Teatarski Festival, ove godine se održava pod sloganom “Uprkos tuzi”, a samim tim i XXIX Internacionalni Nišville Jazz Festival.

Portal Media Press Srbija prenosi Velikićev govor u celini.

“Festivali su fešte…slavlja… veselje.

Svaki festival pa tako i ovaj naš Nišville.

Radost u ime života. Kako onda to poslednje – života – povezati sa tugom.

Paradoks postoji samo na prvi pogled. Ne toliko zbog toga što je i tuga sastavni deo svakog života. Već zato jer je pozorište, istinito i živo pozorište, večiti propitivač svih aspekata tog teškog, a toliko nam dragog života, koji ne staje i ne prestaje da nas mami ni u tragičnim okolnostima.

Tragedija nas je sve zadesila ovog maja.Tragedija nad kojom ostajemo nemi, prepuni pitanja bez odgovora. I nismo ni prvi ni poslednji u tom jadu.Više od dve i po hiljade godina pozorište pokušava da otključa tu tajnu, da prodre u suštinu ljudske tragedije i tuge, da joj uzme meru, nađe objašnjenje, da vidi možemo li nešto iz doživljenog da naučimo, da promenimo.

Te odgovore nastavljamo zajedno da tražimo ovog avgusta i mi, ovde u Nišu. Sa nadom da izađemo bolji i jači, uprkos tuzi. A tu nadu najbolje reflektuje naziv jednog od programa pred nama (pozorišna radionica) – POKRENI SE, KRENI I PRIMENI.

A znamo dobro da je smisao u: PROMENI!

Proglašavam VII Internacionalni Nišville Jazz TEATARSKI Festival 2023 otvorenim!”

Dragan Velikić i umetnička direktorka Teatarskog festivala Maja Mitić

Zbog najavljenih vremenski nepogoda za večeras predstava PLAVOG pozorišta (Beograd) ANTIGONINA DUŠA po tekstu: Sofokle,V.Vulf,M.F.Dostojevskog, Lenjina premešta se u salu Narodnog pozorišta od 20.30, dok se predstava PASTET Independent Artists za projekat/Nezavisni umetnici for the project Sofija, Bugarska, otkazuje.

banner

Autor fotografija: Zoran Ćirić

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti