Početna » Otvaranje izložbe Aleksandra Jevtića na Kolarcu

Otvaranje izložbe Aleksandra Jevtića na Kolarcu

od strane bukovac

Izložba “Ima jedan stubić na Voždovcu” Aleksandra Jevtića biće otvorena u utorak, 17. oktobra u 19.00 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Rad Aleksandra Jevtića skoncentrisan je isključivo na crtež. Njegovi radovi nastajali su kao istraživanje kontinuiteta modernizma i postmodernizma, inspirisani teorijom medija i opskurnim fenomenima istorije umetnosti iz najrazličitijih delova sveta. Na ovoj izložbi prikazuje razvoj kasnijih radova iz serije Loši crteži, koja traje od početka pandemijskih turbulencija i predstavlja direktnu reakciju na njih i njihove buduće posledice. Ova reakcija se ogleda u izvesnom odstupanju od dotadašnjih crtačkih postupaka. Zaključan u svoje udaljeno predgrađe, rešen da počne odmah, on kupuje čačkalice u prvoj prodavnici, umače ih u tuš i crta. Ostajući veran projekcijama ljudi na likove stvorova koji su podjednako demoni, superheroji, roboti, životinje i božanstva, uvodi brze kaligrafske poteze kao izraz protesta i besa. Uvodi i tekst, najčešće pisan automatski ili generisan nekim programom.

U periodu pandemije intenzivira se i Jevtićev rad na onlajn radionicama, koje su produbile njegovu veru u mogućnost dijaloga o umetnosti u bilo kojim uslovima. Zato se Loši crteži u kasnijoj fazi vraćaju na element opuštanja, koje je zadatak svakog posvećenog moderatora. Oruđe tog opuštanja su mnogobrojne neshvatljive relacije likova neshvatljive prirode u njegovim radovima, pune tačaka susreta i razmimoilaženja, radosti i sukoba. Njegovi crteži priznaju da je umetnička scena izazovno i kompleksno polje komunikacije, ali i podsećaju da komunikacije upravo zato uvek treba da bude više.

Srđan Tunić i Aleksandar Jevtić

banner

Aleksandar Jevtić rođen je 1978. godine u Čačku. Po obrazovanju je ilustrator. Od 2000. do 2007. radio je vektorske ilustracije za potrebe reklamne industrije, nakon čega se posvetio radu sa decom i mladima. Od 2013. se ozbiljno bavi galerijskom umetnošću, isključivo vezan za disciplinu mixed media crteža. Neformalni pedagoški rad bazira na anarhopedagogijama. Često je radio sa osetljivim grupama: decom obolelom od malignih oboljenja, decom koja rade na ulici, korisnicima psihijatrijskih ustanova. Njegovi crteži našli su mesto u brojnim privatnim kolekcijama.

Najznačajnije samostalne izložbe:

Galerija Kolarčeve zadužbine (2014)
Remont (2018)
Reflektor (2019)
X Vitamin (2021), sa Hanom Rajković
New Moment (2023)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti