Početna » Upozorenje kardiologa: Izbegavajte hranu koja može da izazove srčani udar

Upozorenje kardiologa: Izbegavajte hranu koja može da izazove srčani udar

od strane bukovac

Da bi srce bilo zdravo, vrlo je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama. Pre svega, važno je izbaciti sve ono što može štetno da deluje na najvažniji mišić u telu, piše B92. Kardiolozi savetuju da se devet namirnica izbaci iz ishrane ili da ih minimalno konzumirate, kako bi srce ostalo zdravo.

Pomfrit

Na 100 grama prženog krompira dolazi 8 grama trans masti, koje nisu materija prirodnog porekla, već proizvod višestrukog zagrevanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Crveno i prerađeno meso

banner

Šnicle, mleveno meso i slanina vrlo štetno utiču na srce. Bakterije iz probavnog sistema apsorbuju aminokiseline iz crvenog mesa, što pokreće čitav lanac reakcija koji na kraju povećava nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti.
Pržena hrana
Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti, koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. U Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala.

Pica

Samo jedan komad pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Ako se ne možete odreći pice, ograničite se samo na jedan komad jednom nedeljno i neka to bude pica od povrća.

Beli hleb

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima poput belog hleba, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže nivo šećera u krvi, pa na osnovu toga naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih faktora koji dovode do srčanog udara.

Kukuruzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljeni hidrati prepuni šećera koji čine da insulin u telu podivlja.

So

Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova. Dnevno ne bi trebalo da pojedete više od 5 grama soli (nepuna kašičica).

Instant supa

Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant supe sadrže velike količine soli, što povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, otkrivaju stručnjaci. Osobe koje jedu instant supe 2-3 puta nedeljno imaju mnogo veći rizik od kardiometaboličkog sindroma, koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Energetska pića

100 ml energetskog pića sadrži 30 mg kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna zapremina, unećete 90 mg kofeina, što je kao da ste popili 3-4 espresso kafe. Ovolika doza kofeina može izazvati tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.

Foto: Promo

Izvor: Krstarica

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti